Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Macejková zavarila Kiskovi: Protokolista tvrdí, že porušila zákon!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková odovzdala prezidentovi Andrejovi Kiskovi štátne vyznamenania až dnes, podľa zákona tak ale mala urobiť už v deň inaugurácie 15. júna.

"Prezidentovi Slovenskej republiky patria najvyššie triedy všetkých štátnych vyznamenaní okrem Radu Bieleho dvojkríža a Medaily prezidenta Slovenskej republiky. Najvyššie triedy všetkých štátnych vyznamenaní, ktoré patria prezidentovi, odovzdá prezidentovi predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky po tom, čo sa ujal funkcie prezidenta," hovorí zákon o vyznamenaniach SR.

Podľa odborníka na protokol Jarolíma Antala tak bol porušený zákon. Antal upozorňuje, že keby Kiskovi dodatočne vyznamenanie neodovzdali, nepatrili by mu. "Na inaugurácii nikto vetou nespomenul, že - pán prezident, tieto prítomné symboly vám odteraz prináležia ako hlave štátu do smrti. Toto mu v zmysle zákona mala povedať Ivetta Macejková. Toto tam neodznelo," povedal Antal v rozhovore. "Bol porušený zákon, ale je dobre, že to napravili, inak by mu nepatrili," dodal protokolista. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu