Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prešovská univerzita udelila Schusterovi titul doctor honoris causa

Rudolf Schuster
Rudolf Schuster

PREŠOV – Prešovská univerzita (PU) v Prešove udelila v týchto dňoch prvýkrát titul doctor honoris causa za slovenskú literatúru. Čestný doktorát si vo Dvorane evanjelického kolégia z rúk rektora PU Reného Matloviča prevzal bývalý prezident Slovenskej republiky a autor niekoľkých kníh Rudolf Schuster.

„Udelením čestného akademického titulu signalizujeme pestrú varietu kultúrnych, spoločenských, politických i literárnych aktivít tejto osobnosti. Navyše, k našej alma mater má Rudolf Schuster veľmi blízky vzťah. Už druhé funkčné obdobie zastáva pozíciu podpredsedu Správnej rady Prešovskej univerzity a prejavuje nesmierny záujem a ponúka cenné odporúčania pre jej ďalší rozvoj,“ uviedol rektor PU.

Podotkol, že udelenie tejto pocty bývalému prezidentovi súvisí nielen s jeho pôsobením v oblasti slovenskej kultúry, spoločenského života, politiky i literatúry, ale aj s významným životným jubileom, ktorého sa v tomto roku dožil.

V Univerzitnej knižnici otvorili pri príležitosti odovzdania titulu výstavu s prezidentovými fotografiami a knihami.

Rudolf Schuster si podľa vlastných slov titul nesmierne váži aj napriek tomu, že ide už o jeho 20. čestný doktorát. K PU má však špeciálny vzťah aj preto, že tam už v roku 1989 prednášal a študenti mu kládli ostré otázky k problematike pitnej vody či ekológie.

Napriek tomu, že to medzi študentmi vrelo, dokázal ich svojimi odpoveďami zaujať, preto si na to spomína len v dobrom. Tiež poukázal na blízky vzťah k mestu Prešov. V príhovore odhalil množstvo zaujímavostí zo svojho života. Medzi iným aj to, že pôvodne nevedel po slovensky, lebo chodil do nemeckej školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu