Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hraško chce zákon o vode vrátiť: Ide o majetok všetkých!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vrátiť novelu vodného zákona na dopracovanie navrhol dnes v rozprave poslanec za OĽaNO Igor Hraško.

"Voda nie je tovar, ale základné ľudské právo na život. Nemôžete zobrať občanom základné ľudské práva," povedal Hraško. Návrh je podľa jeho slov sporný v tom, že môže umožniť vývoz vody istým skupinám.

"Kde je štúdia, koľko máme vody, aká je jej výdatnosť?" pýtal sa vlády. Vedľa Hraška stáli pri rečníckom pulte poslanci Obyčajných ľudí a nezávislých osobností s transparentom s textom Teplý vzduch ste už ukradli, dnes je na rade voda? Každý občan by sa podľa Hraška mal vlády opýtať, či chce ľudí chrániť, alebo ich okradnúť. Hraško svoje vystúpenie prednášal v ľudovom kroji a otvoril ho spievaním štátnej hymny.

Poslanec za stranu Most-Híd Gabriel Csicsai vidí v novele vodného zákona skrytý revanš Roberta Fica južným okresom za podporu súčasného prezidenta Andreja Kisku v prezidentských voľbách. Csicsai ostro kritizuje kroky Ficovej vlády, ktorá občanom stále viac zdražuje život.

„Popri zavedení pravidiel prepravy a prevodu vody – čo mimochodom naznačuje skrytý zámer umožniť s ňou obchodovať - sankcionovaní za nevyužívané kanalizačné systémy postavené z peňazí EÚ minister Žiga explicitne navrhuje spoplatnenie závlahovej vody pre poľnohospodárov,“ zdôraznil poslanec Mostu-Híd s tým, že práve spoplatnenie závlahovej vody sa najviac dotkne farmárov v južných okresoch Slovenska.

„Ak je potrebné niekde pravidelne zavlažovať - dnes dokonca už aj v priemerných rokoch - tak práve na juhu Slovenska,“ upozornil.

Vláda podľa neho prostredníctvom ministerstva pôdohospodárstva deklaruje podporu poľnohospodárom: v živočíšnej výrobe, pri pestovaní ovocia a zeleniny, dokonca sľubuje väčšiu pomoc aj "skleníkovým hospodárstvam".

"Čo však z toho, keď Robert Fico a jeho Smer spoplatní závlahovú vodu a teda si takto berie späť do štátneho rozpočtu od farmárov peniaze, ktoré im akože veľkoryso rozdá z európskych zdrojov?“ kladie si rečnícku otázku Csicsai.

Poslanec Mostu-Híd sa nemôže zbaviť pocitu, že sa vláda pri spoplatnení riadila heslom: z cudzieho krv netečie. „Zaujímavou zhodou okolností je, že poplatky budú postihovať poľnohospodárov v okresoch, kde vo voľbách získal výraznú podporu súčasný prezident Andrej Kiska, ktorý práve na juhu Slovenska v druhom kole hlasovania s prehľadom zdolal svojho protikandidáta Roberta Fica,“ uzavrel Csicsai.

Vrátiť zákon na dopracovanie navrhol aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Právna norma podľa neho umožní, aby sa obchodovalo so slovenskou vodou v zahraničí. "Vidíme v tom paralelu s emisiami," konštatoval Frešo s tým, že podobne, ako prišiel štát o desiatky miliónov eur pri predaji emisií za čias prvej vlády Roberta Fica, môže prísť o veľké peniaze aj pri predaji vody v budúcnosti. Preto ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi navrhol, aby ustanovenia o prideľovaní licencií na predaj vody zo zákona vypustil.

Novela vodného zákona okrem iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu. Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má rozšíriť priestor na ochranu a spravodlivé prerozdeľovanie vody.

KDH zásadne nesúhlasí s novelou zákona o vodách

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zásadne nesúhlasí s novelou zákona o vodách. Ako povedal dnes poslanec hnutia Peter Muránsky, ministerstvo životného prostredia produkuje sporné legislatívne normy. Minulý mesiac to bol zákon o pôde, teraz o vode a pripravuje sa zákon o odpade.

„Novela zákona o vodách je potrebná, pretože ochrana vody je nevyhnutná, ale pod rúškom transformácie európskych noriem sa objavuje možnosť predaja vody do zahraničia,“ upozornil Muránsky.

Minister podľa neho argumentuje tým, že regulácia dnes neexistuje, na druhej strane však zákon hovorí o preprave potrubím do zahraničia a vydávaní licencií na takúto prepravu i koľko bude stáť kubický meter. „Vychádza mi, že ministerstvo v budúcnosti s takýmto obchodom počíta. Voda by nemala byť predmetom obchodovania,“ zdôraznil.
 

Ďalšou veľmi spornou súčasťou zákona je podľa Muránskeho aj súvisiaca vyhláška, ktorá zavádza poplatok 20 centov za liter pri minerálnych vodách. „Bude to znamenať výrazný nárast cien slovenských minerálnych vôd. Ľudia tak budú nútení kupovať si minerálne vody z Rakúska alebo Českej republiky. Takéto znenie vyhlášky je absolútne neprijateľné a likvidačné,“ doplnil Muránsky.

Koncepcia KDH v oblasti vodárenstva bola súčasťou už štyroch volebných programov s dôrazom na ochranu vôd Žitného ostrova. „Nikdy sa voda nesmie stať obchodnou komoditou, tovarom, pretože je základnou zložkou životného prostredia, predpokladom života na zemi,“ povedal expert KDH pre životné prostredie Peter Stanko.

V týchto dňoch sa spustil proces prípravy výstavby vodnej nádrže Tichý Potok pri Sabinove. „Ja ako starostka obce Tichý Potok som prekvapená, že štát ide predávať pitnú vodu a v našej obci už 40 rokov plánuje výstavbu veľkého vodného diela, ktorým chce zásobovať oblasť Košíc a Prešova,“ povedala starostka obce Tichý Potok Ľubica Džugánová. „Zásadne nesúhlasíme so spustením tejto výstavby, ktorá bude mať negatívny dopad na región,“ dodala starostka.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac vyzval ministra na zmeny v zákone. „Vyzývam ministra Petra Žigu, aby stiahol sporné časti zákona, ktoré umožnia vývoz pitnej vody do zahraničia, a nariadenie, ktoré spoplatňujú čerpanie minerálnych a liečivých vôd. Takisto vyzývam na zastavenie aktivít súvisiacich s prípravou výstavby vodnej nádrže Tichý Potok,“ dodal

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu