Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SNS: Zvýšené odvody živnostníkov likvidujú

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) dlhodobo žiada vládu, aby prestala trestať živnostníkov a vytvorila im podmienky na podnikanie.

Keďže sa tak stále nedeje, nečudo, že výber dane z príjmov fyzických osôb nenaplnil očakávaný príjem o viac ako 21 miliónov eur. Uviedol to v stanovisku strany jej predseda Andrej Danko. Vyššie vymeriavacie základy, nižšie paušálne výdavky, zvýšenie odvodového zaťaženia, komplikovanejšia administratíva - to všetko spôsobuje, že živnostníci hľadajú možnosti, ako si zachovať aspoň časť predchádzajúceho príjmu a vyhnúť sa daniam. V lepšom prípade výraznejšie optimalizujú, v tom horšom prípade živnosť zrušia. 

Pre rozvoj živnostenského stavu je však podľa SNS potrebnejšie znížiť daňové a odvodové zaťaženie, vytvoriť stabilnú legislatívu a zjednodušiť administratívu. V rozvoji podnikateľského prostredia totiž zvyšovanie daní a odvodov môže mať práve opačný efekt, než s akým sa rátalo. Navyše, dôsledkom môže byť aj viac čiernej práce. 

Záujmom vlády by však nemalo byť rozširovanie radov nezamestnaných spomedzi živnostníkov a nútenie ich k prechodu do šedej ekonomiky. Živnostníkov je čoraz menej, v minulom roku, kedy vstúpili do platnosti jedny z najtvrdších zmien pre živnostníkov, ich rady sa preriedili najviac za ostatné tri roky. A to sa im od budúceho mesiaca zdravotné a sociálne odvody opäť zvyšujú.

Vláda SR by sa mala namiesto nesystémových krokov na zakrytie diery v štátnom rozpočte usilovať o také opatrenia, ktoré by boli zárukou vyšších príjmov v dlhodobom horizonte. A to je návrat k rovnej dani, zníženie odvodového zaťaženia, zrušenie odvodov v prípadoch dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce a v neposlednom rade príprava dobrej a stabilnej legislatívy, ktorá by sa nemenila v priemere každé dva týždne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu