Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NR SR dnes schválila vetovanú novelu zákona o poskytovateľoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR dnes 78 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú do parlamentu vrátil ešte vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Technickej pripomienke hlavy štátu plénum vyhovelo.

Gašparovič žiadal vypustiť zo zákona prílohu, ktorá obsahuje Zoznam prioritných chorôb s cieľom ju opätovné odborne prehodnotiť. "Dospel som k záveru, že rozsah prioritných chorôb, pri ktorých sa zdravotné výkony plne alebo čiastočne uhrádzajú na základe verejného zdravotného poistenia, nemôže byť takmer totožný so zoznamom chorôb, ktoré obsahuje príloha k zákonu," uviedol prezident s tým, že pri niektorých prioritných chorobách by nebola vhodná ich úhrada (najmä plná) na základe verejného zdravotného poistenia.

O vrátenie novely požiadala prezidenta ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). "Aj napriek dlhému verejnému legislatívnemu procesu došlo v novele k administratívnej chybe, ktorú ministerstvo zdravotníctva zachytilo tesne pred podpisom prezidenta SR. V dôsledku administratívnej chyby v Prílohe č. 3 v čl. III zákona by nadobudnutím jeho účinnosti mohlo dôjsť k nesúladu zákona s Ústavou Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Cieľom samotnej novely je, aby ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately mohli hradiť zdravotné poisťovne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu