Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OĽaNO: Kandidáti na funkcie majú zverejňovať osobné údaje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci NR SR za OĽaNO chcú, aby kandidáti na verejné funkcie museli zverejňovať osobné údaje. Do parlamentu preto trojica poslancov Erika Jurinová, Igor Hraško a Miroslav Kadúc predložila novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Podľa nich návrh vychádza z ústavy, ktorá zaručuje právo na informácie. Poslanci reagujú svojim návrhom na prax, keď sa ani základné informácie o kandidátoch na verejnú funkciu nezverejňujú, s odvolaním sa na pravidlá o ochrane osobných údajov.

Ako príklad uvádzajú materiály predložené na rokovanie vlády, v ktorých je neraz prístup k údajom o kandidátoch na verejné funkcie obmedzený, pretože tieto osoby neposkytli súhlas na zverejnenie ich osobných údajov.

Podobné dôvody uvádzajú aj iné orgány verejnej moci, napr. Sociálna poisťovňa, ktorá odmietla zverejniť životopisy novozvolených riaditeľov jej pobočiek. Podľa OĽaNO ďalší príklad je ministerstvo zdravotníctva, ktoré neposkytlo životopisné údaje o nových riaditeľoch univerzitných nemocníc alebo aj štátne podniky, v ktorých až 60 percent riaditeľov odmieta zverejniť svoj životopis.

Prijatím novely zákona by sa podľa OĽaNO čiastočne podarilo eliminovať uvedené negatíva a preventívne zamedziť tomu, aby sa k verejným funkciám dostali nevhodné osoby, keďže by sa otvoril priestor verejnej kontrole.

„Občianska kontrola verejných vecí je nezanedbateľnou súčasťou moderných demokratických štátov. Nutným predpokladom jej existencie je v prvom rade zabezpečenie transparentného prístupu k čo najväčšiemu množstvu relevantných informácií. Obsahom predkladaného návrhu je teda také doplnenie zákona, ktoré umožňuje plnohodnotne uskutočňovať predmetné ústavné politické právo,“ argumentujú poslanci OĽaNO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu