Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KDH navrhuje znížiť odvody pre študentov aspoň počas letných prázdnin

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Študenti stredných a vysokých škôl by mali podľa opozičného KDH platiť nižšie odvody z peňazí, čo si zarobia na brigádach. Keďže sa kresťanským demokratom už v minulosti nepodarilo presadiť takýto návrh, najnovšie prichádzajú s upraveným nápadom, aby študenti platili nižšie odvody aspoň počas letných prázdnin.

Čiže v priebehu júla a augusta, keď si väčšina žiakov privyrába rôznymi brigádami. Myšlienku vložili poslanci strany Martin Fronc a Monika Gibalová do návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Poslanci sa ním budú zaoberať na aktuálnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. "Sme presvedčení, že vláda by mala študentov motivovať, ak si chcú cez prázdniny zarobiť, nie ich za to trestať," odôvodnila na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR Gibalová.

V súčasnosti sú študenti vysokých škôl oslobodení od odvodov do zárobku 159 eur mesačne. Pôvodne chcelo KDH tento limit zvýšiť počas celého roka na úroveň životného minima, teda na 198 eur mesačne. Táto myšlienka v parlamente neprešla.  Teraz poslanci navrhujú, aby sa táto hranica počas júla a augusta zdvojnásobila. Čiže z pôvodných 159 eur na 318 eur mesačne. Zároveň by sa pri študentoch stredných škôl zvýšila z dnešných 68 eur mesačne na 136 eur. "Bolo by to fér, pretože študenti si cez leto potrebujú zarobiť na výdavky, ktoré ich čakajú počas školského roka," doplnil podpredseda strany Miloš Moravčík.

Momentálne totiž podľa neho zostane vysokoškolákovi zo zárobku 600 eur za júl a august "na ruke" 529 eur. Po navrhovanej zmene by to malo byť 594 eur. "Ministerstvo financií sa k nášmu návrhu vyjadrilo alibisticky, nech povieme, kde na to zoberieme," priblížil Moravčík.  Mohli by sa však na to podľa jeho slov použiť napríklad peniaze, ktoré sa investovali a ešte len budú investovať do nového počítačového programu, ktorým sa majú monitorovať peniaze obcí. Podľa Moravčíka však program obce nepotrebujú a zaobišlo by sa bez neho aj ministerstvo financií. Vývoj programu pritom podľa KDH vyšiel na 1,4 milióna eur. "Minister financií by sa mal pozrieť do svojho rozpočtu, kde sa dajú nájsť peniaze a radšej pomôcť tým, ktorí to viac potrebujú," uviedol Moravčík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu