Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Deň otvorených dverí na Úrade vlády: Predstaví aj kultúru národnostných menšín

Deň otvorených dverí Úradu vlády
Deň otvorených dverí Úradu vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deň otvorených dverí na Úrade vlády SR, ktorý bude v sobotu 7. júna, predstaví kultúru viacerých národnostných menšín žijúcich na Slovensku.

Ako informoval Tlačový odbor úradu vlády, vystúpenia štyroch menšinových umeleckých súborov sú tohtoročnou novinkou. Súbory budú prezentovať kultúru chorvátskej, rusínskej, rómskej a ukrajinskej národnostnej menšiny. Predstavia sa súbory Čunovski bećari, Ruthenia, Ohnivé srdcia pri združení Zvonček a Klub Tarasa Ševčenka. Život, tradície aj aktivity menšín priblížia tiež informačné stánky, pri ktorých budú návštevníkov vítať predstavitelia menšín v krojoch.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny zároveň poskytne ľuďom materiály a prezentácie o všetkých 13-tich menšinách a etnických skupinách, ktoré žijú na Slovensku.

Úrad vlády a jeho priestory si môžu prísť záujemcovia pozrieť v sobotu od 10:00 do 15:00. Deň otvorených dverí ponúka návštevu reprezentačných priestorov, ale aj rokovacej miestnosti, kde každý týždeň zasadá vláda. Verejnosť môže tiež využiť možnosť poprechádzať sa v záhrade bývalého letného arcibiskupského paláca, ktorá nie je bežne prístupná, pre verejnosť je otvorená iba raz do roka.

V areáli Úradu vlády SR bude vystavená vojenská technika, pripravená je ukážka zásahu policajtov so služobnými psami, svoje prácu priblížia aj hasiči. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ukážu, ako sa predpovedá počasie a so zdravotníkmi si vo vozidle rýchlej zdravotníckej služby môžu návštevníci zopakovať zásady prvej pomoci.

Na výstave v Zrkadlovej sále bude možné dozvedieť sa zaujímavé informácie o Európskej únii, ktorej členom je Slovensko už desať rokov. Pripravená je tiež ukážka inteligentného policajného vozidla a v prezentačnom stánku Operačného programu Informatizácia spoločnosti sa môžu ľudia naučiť pracovať s dátovými schránkami a tzv. eID, teda novým občianskym preukazom s čipom, ktoré umožňujú občanom komunikovať s úradmi elektronickou formou.

Na terase Zrkadlovej sály bude hrať vojenská kapela, zahrá aj hudba ministerstva vnútra. V záhrade skupina Fringia ukáže, ako sa v 17. a v 18. storočí tancovalo na šľachtických dvoroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu