Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico: Barroso sa ukázal ako nestranný predseda Európskej komisie

Jose Manuel Barroso a Robert Fico
Jose Manuel Barroso a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico ocenil predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa za jeho postoj voči krajinám, ktoré v Európskej únii nemajú hlavný ekonomický a politický vplyv.

"Spoločne sme riešili množstvo krízových situácií. Ukázal sa ako predseda, ktorý je nestranný, a ktorému záleží na rozvoji všetkých členských štátov EÚ," vyzdvihol jeho osobu na dnešnej tlačovej konferencii. Barroso je na návšteve Slovenska pri príležitosti 10. výročia vstupu do únie.

Fico ho zároveň ubezpečil o proeurópskom zameraní SR, kde majú relevantné politické strany konsenzus v zásadných otázkach zahraničnej politiky a európskej orientácie.

Pre šéfa EK je významný fakt, že si Slovensko uvedomuje príspevok komisie vrátane jeho osoby k posilneniu ducha a hodnôt EÚ. "Mali by sme všetkých členov únie, či ide o chudobnejšie alebo bohatšie krajiny, rovnako oceňovať," zdôraznil, pričom pozitívne hodnotil Fica za odvážne kroky v oblasti fiškálnej politiky.

Obdobie 10 rokov, kedy sa únia v najväčšej vlne rozšírenia rozrástla o 10 nových členských štátov, označil za veľký úspech Slovenska, EÚ a celého kontinentu, ktorý je podľa neho v súčasnosti oveľa viac zjednotený. "Niektoré transformácie by boli pred niekoľkými rokmi úplne nemysliteľné, a práve vďaka spolupráci medzi európskymi inštitúciami a členskými štátmi sme boli schopní napredovať," konštatoval Barroso.

Aj z tohto dôvodu sa domnieva, že Slováci prídu 24. mája na voľby do Európskeho parlamentu. "Bolo by dobré, keby prostredníctvom tohto hlasovania Slováci ukázali, že majú naďalej záujem o otázky EÚ," podotkol.

Barrosovi dnes prezident SR Ivan Gašparovič pri príležitosti 10. výročia vstupu SR do únie udelil štátne vyznamenanie – Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. Získal ho na návrh vlády za mimoriadne zásluhy o posilnenie postavenia Slovenska v medzinárodných vzťahoch.

Gašparovič poďakoval za pomoc, ktorú Slovensko dostalo od európskych krajín, ale aj od európskych politikov. Za jedného z nich považuje Barrosa, ktorý podľa prezidenta ešte ako portugalský premiér robil všetko pre to, aby sa SR dostala do EÚ.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu