Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Premiér Fico: Používanie spoločnej meny v SR a ČR by bolo praktické

Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka
Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

SKALICA - Premiér Robert Fico pochválil novú českú vládu za presadzovanie silnej proeurópskej politiky, jej záujem o smerovanie do európskeho integračného jadra a vytvorenie podmienok pre prijatie eura.

"Sme presvedčení, že takýto prístup je prínosom nielen pre Európu, ale aj pre ČR a naše vzájomné vzťahy. Nielen pre nás, ale najmä pre našich občanov by bolo veľmi osožné a praktické, keby sme mohli znovu používať tú istú menu," uviedol v príhovore pred dnešným začatím spoločného rokovania slovenskej a českej vlády v Skalici.

Ako dodal, ide o pokračovanie tradícii z roku 2012, pričom sa na zasadnutí stretávajú všetci ministri a nielen vybraní členovia vlády. Takýto formát rokovaní existuje len s Českou republikou.

Fico vyjadril presvedčenie, že obe vlády sa majú od seba čo učiť a preberať od seba to, čo sa v praxi osvedčilo. "Moja vláda bude pozorne sledovať aj prostredníctvom veľvyslanca v Prahe české reformy, protikrízové opatrenia, opatrenia na posilňovanie energetickej bezpečnosti a kroky vedúce k racionalizácii a k zefektívňovaniu spravovania vecí verejných," avizoval.

Za oblasť s najväčším potenciálom pre vzájomnú spoluprácu považuje obranu a bezpečnosť. Spomenul však tiež budovanie dopravných prepojení, energetickú sféru, turistický ruch a kultúrnu výmenu.

Bohuslav Sobotka označil vzájomné vzťahy za najlepšie a najužšie, aké oba štáty kedy v histórii mali. Dúfa, že dnešné spoločné rokovanie prispeje k praktickému posilneniu spolupráce. Veľkou úlohou je podľa neho zlepšenie dopravnej infraštruktúry. "Je to veľká téma v ČR, lebo naša krajina v minulých rokoch takmer stratila schopnosť čokoľvek nové v oblasti dopravnej infraštruktúry stavať a je to vidieť na prepojení medzi Českou a Slovenskou republikou," podčiarkol.

Za dôležitú pokladá aj spoluprácu ministrov financií v oblasti boja proti daňovým únikom a ich predchádzaniu. Dodal, že Slovensko je pre nich v tomto veľkým vzorom a česká vláda sa chystá inšpirovať celým radom opatrení, ktoré sa efektívne prejavili na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu