Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďari prosia Kisku o pomoc pri riešení káuz

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maďarské občianske združenie Rada pre ľudskú dôstojnosť v otvorenom liste prosí zvoleného prezidenta Andreja Kisku, aby prispel k doriešeniu niekoľkých ľudsko-právnych problémov zaťažujúcich vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom.

Vyzývajú ho, aby sa zastal Hedvigy Malinovej a aby myslel aj na ľudí, ktorí prijali maďarské a tak stratili slovenské občianstvo. Pod otvorený list sa podpísal predseda združenia a bývalý predseda Najvyššieho súdu Maďarskej republiky Zoltán Lomnici, europoslanec za Rumunsko László Tőkés a emeritný biskup Géza Erdélyi.

Vyhlásenie Kisku, že Hedvige Malinovej by udelil milosť, vzbudzuje podľa signatárov listu nádej. "Touto cestou Vás s úctou prosíme, aby ste po Vašej inaugurácii celou svojou autoritou hlavy štátu sa zastali za definitívne ukončenie tejto justičnej štvanice proti Hedvige Malinovej," uvádza sa v otvorenom liste. Príkladom zastrašovania maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku je podľa Rady ľudskej dôstojnosti odňatie slovenského občianstva osobám, ktoré prijali maďarské občianstvo.

"Od nadobudnutia účinnosti novelizácie zákona o štátnom občianstve, ktorej obsah a duch je v príkrom protiklade s ústavou, štátna moc 769 občanov zbavila štátneho občianstva. Nachádza sa medzi nimi aj 48 príslušníkov autochtónnej maďarskej menšiny," píšu.

O priateľstve a dobrých vzťahoch oboch národov sa dá podľa Rady hovoriť iba vtedy, ak Maďari žijúci v Slovenskej republike budú považovaní za rovnocenných občanov a nie za etnickú skupinu predstavujúcu národno-bezpečnostné riziko.

"Vaša excelencia, ako prezident Slovenskej republiky, by mohla uskutočniť zmenu historického významu tým, že mimo stále sa zlepšujúcimi diplomatickými a medzištátnymi vzťahmi Slovenská republika pozitívne a definitívne vyrieši právny stav štátneho občianstva príslušníkov maďarskej menšiny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu