Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda Smeru premrhala svoje dva roky pri moci, SR nie je právny štát

Liberálny dom
Liberálny dom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR dva roky svojho pôsobenia premrhala a Slovensko nie je právnym štátom. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili predstavitelia SaS, ktorí hodnotili 730 dní kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

"Zhoršilo sa podnikateľské prostredie, vidieť to na všetkých rebríčkoch," vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík. Spomenul "socialistický Zákonník práce, zlý zákon na ochranu osobných údajov, kolektívne zmluvy vyššieho stupňa a prihlúply boj ministra Ľubomíra Jahnátka s obchodnými reťazcami".

Podľa Sulíka takéto administratívne opatrenia v kombinácií so zvýšením daní a odvodov vedú k tomu, že na Slovensku sa čoraz ťažšie podniká. "Ale len keď sa bude dariť firmám, budú vznikať nové pracovné miesta a budú rásť mzdy a životná úroveň ľudí. Tento základný súvis ľavicová vláda nechápe," podotkol.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko videl za uplynulé dva roky mnohé zlyhania polície a orgánov činných v trestnom konaní. "Je to priamy dôsledok politizácie týchto zložiek. Slovensko nie je právnym štátom, rôzne kliky a mafie napojené na politické špičky si užívajú beztrestnosť," upozornil.

Galko pripomenul kauzu údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby. "Je to rovnaký škandál ako Gorila. Dnes sa miesto vyšetrovania spustil pohon na novinárov a svedkov. Je zarážajúce, že podozriví vysokí dôstojníci sú dodnes v službe a minister obrany Martin Glváč ich kryje. Táto kauza poškodila Slovensko aj v zahraničí a spochybnila nás ako solídneho člena NATO," myslí si exminister obrany.

Poslanec tiež poukázal na zastavenie vyšetrovania emisnej kauzy v roku 2013, prejavy násilia a neskoré konanie polície. "Všetky tieto zlyhania prikrývajú poslanci Smeru-SD, ktorí blokujú výbory, odmietajú racionálne uznesenia, poslanecké prieskumy a kryjú ministrov a ich podriadených," poznamenal Galko.

Zatiaľ poslednou kvapkou bola podľa neho štvrtková (3. 4.) voľba kandidátov na ústavných sudcov. "Vláda sa neštítila zneužiť tému očisty súdnictva na svoju kampaň. Včera ju spláchla do zabudnutia," dodal.

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) označil premiéra Fica za zdatného manipulátora, rečníka a populistu. "Vie sa dostať k moci, ale keď ju má, vládnuť nevie. Jeho heslo o istotách sa rozplynulo ako dym. Ľudia očakávali zvýšenie zamestnanosti, namiesto toho vidíme, že nezamestnanosť sa drží na úrovni 14 percent a nové pracovné miesta nevznikajú," konštatoval.

Negatívne vníma aj odbory, ktoré sú podľa Mihála skorumpované. "Sú ticho a mlčia, keď sa zhoršuje životná úroveň ľudí, ale inde sa nechajú kúpiť. Či už je to proodborársky Zákonník práce či automatické rozširovanie kolektívnych zmlúv," povedal.

Sulík na záver vyjadril pochopenie, že Robert Fico "chcel utiecť" do prezidentského paláca. "Začína mu dochádzať, že z toho sa tak ľahko nevymotá. Voliči mu ale dali odkaz, aby zostal tam kde je a konečne začal plniť svoje sľuby," uzavrel s tým, že SaS nebude s takou vládou nikdy kolaborovať a je pripravená upozorňovať na jej prešľapy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu