Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarič pripúšťa zmeny k polčasu vládnutia

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA – Pod taktovkou nezvoleného kandidáta na prezidenta premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zasadla dnes vláda, jej členovia sa k možnej rekonštrukcii kabinetu vyjadrovali odmerane. Šéf Ficovho volebného tímu Marek Maďarič (Smer-SD) sa vyjadril najjasnejšie.

„Pripúšťam takú alternatívu, ale nie vo vzťahu k prezidentským voľbám. Taká alternatíva je totiž vždy,“ povedal. Hneď aj spresnil, čo by prípadnú rekonštrukciu vlády mohlo podmieniť, pričom táto podmienka spadá presne do tohto mesiaca.

„Môj názor je, že prezidentské voľby nezadávajú dôvod na zmeny vo vláde, ale polčas vládnutia také zmeny môže vyvolať,“ povedal Maďarič pred rokovaním vlády. Ficov kabinet bol vymenovaný 4. apríla 2012. Maďarič nevidí dôvod ani na predčasné voľby.

Maďarič hneď po prezidentských voľbách zobral za výsledok zodpovednosť a pripustil, že môže skončiť vo funkciách. Dnes zopakoval, že si to vyrieši strana Smer-SD. „Ak narážate na tú otázku, ktorú som otvoril, tá bude vyriešená v orgánoch Smeru-SD a nie na televíznych obrazovkách a v novinách."

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) považuje reči o rekonštrukcii vlády za zbytočnú paniku. „Aká rekonštrukcia? Prečo by mala byť?“ pýtal sa novinárov. Na túto otázku sa podľa neho treba spýtať premiéra. „Ja si nemyslím, že výsledok (prezidentských volieb – pozn.) je taký, že by vláda nepotvrdila svoj mandát,“ vyhlásil. Počiatek však pripustil, že nikto nemá nikdy stoličku istú, každý musí byť pripravený, že môže skončiť zo dňa na deň. „Ja som na to pripravený,“ dodal.

Nestraník, minister hospodárstva Tomáš Malatinský si myslí, že jeho stolička je dosť istá. „Má štyri nohy, úplne pevná...ja sa nikam nechystám, zatiaľ,“ povedal. Podľa neho každý má nejaké problémy, „nie je to ľahká práca“. Dúfa, že aj o mesiac bude ministrom.

Šéf envirorezortu Peter Žiga nevie, či bude rekonštrukcia vlády. „To je na rozhodnutí straníckeho vedenia, či poskytne niektorých ministrov do pľacu, alebo nie, ja neviem o tom nič,“ povedal.

„Aká rekonštrukcia, no, my sa chystáme doma maľovať, to je pravda,“ poznamenala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu