Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Hľaďme na vlastné národnoštátne záujmy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Máme právo povedať komukoľvek, že porušil medzinárodné právo, ale hľaďme na vlastné národnoštátne záujmy, povedal na dnešnom Diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub so šiestimi kandidátmi na prezidenta SR premiér a jeden z kandidátov na prezidenta SR Robert Fico.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine zároveň všetkých na Slovensku vyzval k racionalite. Na Kryme ide o porušenie medzinárodného práva a od toho sa odvíja náš postoj. Ruský trh musí podľa Fica zostať naďalej pre nás veľmi dôležitý. Hodnotovo sme zakotvení v EÚ, ale ekonomický priestor nemôže byť len na západ. Fico v diskusii okrem iného upozornil, že cez územie Slovenska ide plynovod a je reálna hrozba v strednodobom horizonte, že tento plynovod bude suchý pretože existujú iné varianty ako dopravovať plyn. Tým by Slovensko prišlo o príjmy z tranzitu, ktoré sú dnes veľmi dôležité. Pracuje sa preto na diverzifikácii.

Fico pripomenul, že nesúhlasil s vojenskou akciou v Iraku a dal odtiaľ stiahnuť našich vojakov. Doplnil, že jasný je aj postoj jeho vlády ku Kosovu - bolo tam porušené medzinárodné právo, preto nie je dôvod, aby sme uznali túto krajinu ako takú. V Rusku došlo k porušeniu medzinárodného práva, ale netvárme sa, že Rusko nás nezaujíma. Je to 250-tisíc áut, ktoré vyvážame do Ruskej federácie, čo je štvrtina zo všetkých vyvezených áut, ďalej je to dovoz plynu, ropy - čísla blížiace sa k 100 percentám, argumentoval v diskusii Robert Fico. 

Spoludiskutujúci kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský si myslí, že ak by bol prezidentom, jeho stanovisko by vychádzalo z národných záujmov a pri päťmiliónovej krajine, akou Slovensko je, by bolo skôr zdržanlivé a vyhýbajúce sa krajnostiam. SR je členom EÚ a preto naším základným východiskom aj pre zahraničnú politiku je postoj EÚ. Dôležitý je aj postoj Nemecka. Vladimírovi Putinovi, s ktorým sa osobne pozná, by preto povedal, že Ruská federácia a ruská armáda by mali byť zdržanlivé a že SR sa pridržiava stanoviska EÚ a podľa EÚ Rusko porušilo medzinárodné právo. Upozornil, že Putin je vedený aj tými skutočnosťami, ktoré sa u nás málo prezentujú, napríklad, že americkí a západní politici povzbudzovali účastníkov kyjevského Majdanu do stále radikálnejších postov. 

Podľa kandidáta Pavla Hrušovského Rusko znovu postavilo celý svet na nohy a ukazuje sa ako krajina, ktorá odmieta rešpektovať princípy medzinárodných dohôd a suverenitu iných štátov. Hrušovský v dianí na Kryme vidí veľkú analógiu s rokom 1968, pripomína mu to obdobie studenej vojny. O Ukrajine by mali rozhodnúť ľudia tejto krajiny, akt Ruska je agresiou, povedal v dnešnom Diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub kandidát na prezidenta Andrej Kiska.

Po aktuálnych udalostiach bude SR podľa Kisku, ktorý si uvedomuje, že zahraničnú politiku robí vláda a parlament, musieť prehodnocovať vzťah s Ruskom. Situácia na Ukrajine je podľa Milana Kňažka citlivá a treba v nej vážiť slová. Vyžaduje si to ohľaduplné riešenie na medzinárodnej úrovni - nájsť východisko bez toho, že by padol prvý výstrel. Kňažko, ktorý je tiež jedným kandidátov na hlavu štátu, je rád, že SR sa zdržala silných výrazov a pomenovala situáciu v súlade s postojom EÚ.

Tvrdí, že ide o jednoznačné porušenie medzinárodného práva. Na druhej strane nie je dobré, že ukrajinská vláda obmedzila práva menšín, čo však nie je dôvod na zásah. Referendum na Kryme podľa neho nie je správne, lebo referendom sa začala väčšina konfliktov na Balkáne. Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin by nemal počúvať extrémistov a viac počúvať tých, čo zastávajú oficiálny politický postoj Ruska, ktorým je partnerská spolupráca.

Prezidentský kandidát Radoslav Procházka je rád, že SR sa nespráva ako slon v porceláne, zároveň sa podľa neho SR mala rýchlejšie vyjadriť. Podporuje sankcie ušité na mieru prehreškov. Treba ich zamerať na ľudí zo strany režimu aj na ľudí zo strany extrémistických skupín, ktorí sa dopustili ohavností. Slovensko by nemalo fungovať ako nárazníková zóna, je plnohodnotný partner. Myslí si tiež, že na pôde Európy nie je z dlhodobého hľadiska pre nás účelné spoliehať sa na NATO a na pôde EÚ by mali vznikať nástroje kolektívnej bezpečnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu