Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dvanásť nominantov SDKÚ bude bojovať o priazeň straníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Členovia SDKÚ-DS určia 8. marca v primárnych voľbách poradie 12 kandidátov na europoslancov. Dovedna 12 mien na 12 voľných miest navrhlo vo štvrtok (27.2.) večer stranícke Prezídium aj krajské organizácie.

Prezídium nominovalo súčasného poslanca Európskeho parlamentu Eduarda Kukana, exposlankyňu NR SR Katarínu Cibulkovú, dekana Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského (EBF UK) Ľubomíra Batku a riaditeľa odboru komunikácie Bratislavského samosprávneho kraja Petra Húsku.

Za regionálne zväzy kandidujú Milan Roman (Trnavský regionálny zväz), Ján Grešo (Nitriansky), Alexander Slafkovský (Žilinský), Zita Pleštinská (Prešovský), Marek Vargovčák a Jarmila Tkáčová za Košický, Adela Maxonová (Trenčiansky) a Katarína Čižmárová za Banskobystrický regionálny zväz.

Za lídra eurokandidátky SDKÚ-DS si členovia strany už 15. februára zvolili súčasného poslanca NR SR Ivana Štefanca, ktorý porazil práve Kukana. Lídra kandidátky volilo vyše 2000 straníkov, čo je asi polovica. Štefanec získal 58,2 percenta, Kukan 41,7 percenta hlasov.

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Historicky pôjde o tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla SDKÚ-DS volebný zisk 16,98 percenta (140.426 hlasov) a obsadila dva mandáty v europarlamente. Okrem Kukana si miesto vybojoval aj bývalý hokejový reprezentant Peter Šťastný. Ten už viac kandidovať nechce.

Volebná účasť dosiahla v roku 2009 na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Farby Slovenska v EP obhajuje 13 poslancov - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu