Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozícia sa búri: Odmieta návrh Fica na spoločnú zmenu ústavy!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozícia neprijme ponuku predsedu Smeru-SD a prezidentského kandidáta Roberta Fica (Smer-SD) na spoločnú zmenu Ústavy SR. Do parlamentu dnes predložila vlastný návrh ústavného zákona. Podporilo ho 40 z celkovo 67 opozičných poslancov.

Fico v nedeľu (23. 2.) ponúkol, že popri definícii rodiny a manželstva, by sa spoločným návrhom mohli do ústavy dostať aj zmeny týkajúce sa justície, ktoré predstavil Smer-SD. Šéf KDH Ján Figeľ oznámil, že takýto „výmenný obchod“ neurobia.

„Neobchodujeme, ale konštruktívne rokovať je zodpovedné,“ vyhlásil Figeľ na tlačovej konferencii v parlamente. Nevidí dôvod, aby zmena ústavy týkajúca sa zakotvenia definície manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy nenašla širšiu podporu v parlamente.

„Tento návrh má toľko podpisov, že ak strana Smer nebude chcieť obštrukciami blokovať tento proces, tak v prvom čítaní už len na základe počtu podpisov by mohol prejsť pri minimálnom kvóre prítomných.“

Smer-SD chce v ústave presadiť oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady a vytvoriť podmienky na previerky sudcov. Figeľ pripomenul výhrady pozície k detailom týchto zmien. Sporný je ich z hľadiska navrhovaný spôsob kreovania funkcie šéfa Súdnej rady a problémom podľa neho je aj "retroaktivita" ohľadom navrhovaných sudcovských previerok. 

Pod spoločný opozičný návrh sa podpísalo všetkých 13 poslancov KDH, 9 z celkovo 14 poslancov klubu OĽaNO, 9 z 13 poslancov strany Most-Híd, 6 z 8 poslancov za SDKÚ-DS a traja nezaradení opoziční poslanci. Spoločný postup s vládnou stranou Smer-SD pri zmene ústavy odmietol aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka. Zároveň oznámil, že otázka posilnenia tradičnej rodiny v ústave by podľa ich hnutia mala byť predmetom referenda.

„Vidíme, že aj strana Smer začína v rôznych súvislostiach politicky kupčiť s touto otázkou. My by sme takýto postup neradi, chceme aby táto téma bola naozaj samostatná, hodnotná, aby nebola zaťažená nijakým politickým obchodom. Preto ju podporíme v parlamente a v prípade, že bude možnosť, tak by sme radi s týmito otázkami obrátili aj na ľudí,“ povedal Vašečka.

Poslanci štyroch opozičných klubov a nezaradení poslanci žiadajú do 41. článku ústavy doplniť definície so zákona o rodine. „Tento návrh novely ústavy nejde proti nikomu. Ani proti tým, ktorí preferujú iné alternatívne spôsoby spolužitia. Návrh považujeme za podporu tradičného manželstva, tradičnej rodiny, ktorú považujeme za najideálnejšie miesto pre výchovu našich detí,“ vysvetlil podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu