Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko si vyslúžilo kritiku za chýbajúci nový volebný kódex

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovensko neuspokojivo plní odporúčania Skupiny štátov proti korupcii (GRECO) v oblasti transparentnosti financovania politických strán.

Takéto hodnotenie si naša krajina vyslúžila na októbrovom plenárnom zasadnutí GRECO, kde prerokovali v poradí už tretiu správu o tom, ako plníme ich odporúčania. Problémom je najmä stále chýbajúci nový volebný kódex. Na splnenie odporúčaní GRECO máme nový termín - do 31. júla tohto roka, uvádza sa v správe, ktorú dnes vzala na vedomie vláda. Z 10 odporúčaní sme zatiaľ čiastočne splnili dve.

Medzi nesplnené odporúčania GRECO patrí pravidlo, že treba vyžadovať od kandidátov do volieb do Národnej rady SR priznanie všetkých darov, ktoré dostali v súvislosti so svojou politickou činnosťou vrátane ich zdroja (prinajmenšom nad istú stanovenú hranicu), povahy a hodnoty. Kandidáti majú zverejniť aj podrobnosti o vynaložených výdavkoch.

Okrem toho treba prijať opatrenia na zvýšenie transparentnosti príjmov a výdavkov strán a kandidátov na miestnej a regionálnej úrovni (predovšetkým v súvislosti s voľbami starostov).

Skupina nám radí zaviesť primerané pravidlá preukazovania výdavkov vynaložených v súvislosti s volebnou kampaňou subjektmi mimo štruktúry strany, ktoré sú s ňou v priamom alebo nepriamom vzťahu. Čiastočne sme splnili odporúčanie, že treba zaistiť ľahký prístup verejnosti k výročným správam politických strán a zaviesť štandardizovaný formát, v ktorom by politické strany predkladali správy o volebnej kampani a výročné správy

Slovensko má dať jednému orgánu mandát a adekvátne zdroje na kontrolu a prešetrovanie financovania politických strán (zo súkromných aj verejných zdrojov) a financovania volebných kampaní vrátane financovania kandidátov na voľby.

Má zaistiť aj nezávislý a nestranný výkon funkcií tohto orgánu. Podľa GRECO musíme prehodnotiť sankcie za porušovanie pravidiel financovania politických strán tak, aby boli primerané a odradzujúce. Mechanizmus ukladania pokút za porušovanie pravidiel financovania politických strán treba uplatňovať nezávisle, nestranne a efektívne.

Politickým stranám a kandidátom sa má poskytovať vo voľbách poradenstvo a inštruktáž o príslušných pravidlách financovania politických strán – toto je druhé opatrenie, ktoré sme už čiastočne splnili. Treba aj ustanoviť zodpovednosť kandidátov vo voľbách za prípadné porušenie pravidiel financovania politických strán, a to v súlade s pravidlami uplatňovanými pri politických stranách.

Slovensko má prehodnotiť potrebu novelizácie ustanovení zákona o spôsobe voľby prezidenta, aby sa zvýšila transparentnosť financovania kandidátov na funkciu prezidenta.

Nepriaznivé hodnotenie sme si vyslúžil najmä preto, že sa nenaplnili garancie slovenskej strany, ktoré dávala partnerom v GRECO pri predchádzajúcom hodnotení v roku 2011. Naša strana vtedy uvádzala, že očakávaným termínom platnosti nového volebného kódexu je 1. január 2013. Slovenské orgány taktiež uviedli, že naša vláda dostane na stôl v treťom štvrťroku 2012 novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorá bude riešil doposiaľ nesplnené odporúčania GRECO.

Rezort vnútra už vlani predložil návrhy nových volebných zákonov, ale na ich konečnej podobe sa minister Robert Kaliňák s opozíciou stále nedohodol. Národná rada SR posunula v septembri minulého roka návrhy zákona o volebnej kampani a zákona o podmienkach výkonu volebného práva do druhého čítania. Podľa Kaliňákom predložených návrhov by sa všetky druhy volieb na Slovensku mali riadiť jediným zákonom. Pre všetky voľby majú byť viaceré veci rovnaké, predovšetkým úprava hlasovacích lístkov či lehota na vyhlásenie volieb.

Politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú.

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu