Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ombudsmanka Dubovcová zrejme skončí na východe

Jana Dubovcová
Jana Dubovcová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sídlo verejného ochrancu práv by malo byť presunuté z Bratislavy na východné Slovensko, zrejme do Košíc. Avizoval to dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) s tým, že príslušnú novelu zákona predloží už na marcovú schôdzu Národnej rady SR. V súčasnosti ombudsman sídli v prenajatých priestoroch.

"Trikrát som s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou rokoval o sídle. Povedal som, že by bolo vhodné, aby tento inštitút pôsobil mimo Bratislavy. Dali sme ponuku, aby sídlil v Banskej Bystrici, v srdci Slovenska. Odmietla to. Všetci jej spolupracovníci sú totiž stranícka bunka SDKÚ-DS z Bratislavy a je pre nich nepredstaviteľné, že by mali odísť z hlavného mesta. Využijem všetky kompetencie, aby sme zmenili zákon tak, že sídlo bude na východe," avizoval Paška. Ombudsmanka a jej aparát tak podľa jeho slov budú bližšie k realite.

Na margo mimoriadnej schôdze NR SR, ktorú iniciovala opozícia pre postoj vlády k ombudsmanke, Paška podotkol, že sa ukázalo, ako sa dajú zneužiť ľudské práva na trápne predstavenie a znevažovanie politického oponenta. "Návrh vecne uchopil len Rudolf Chmel (Most-Híd). Potom išlo všetko v starých koľajach. Bola to lavína invektív a urážok. Čo sme sa dozvedeli? Aké riešenie?" pýtal sa.

Policajtov ubezpečil, že NR SR bude vždy stáť na strane ochrancov zákona, bezpečnosti, zdravia a majetku ľudí. "Ktokoľvek bude chcieť alternovať inštitúcie, ktoré sú príslušné hodnotiť a trestať, tak to nedovolíme. Za ich veľmi ťažkú robotu im budeme kryť chrbát," uistil.

Sťahovanie nebude lacné

Prípadné sťahovanie verejnej ochrankyne práv z hlavného mesta do Košíc by daňových poplatníkov nestálo málo, len za odstupné pre zamestnancov by štát zaplatil sumu vo výške minimálne ročného rozpočtu celého ombudsmankinho úradu. Na dnešnom brífingu po mimoriadnej 30. schôdzi Národnej rady SR takto komentovala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová návrh o premiestnení úradu, ktorý chce v marci predložiť predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Čo si myslí Dubovcová?

Je to trest za to, že verejný ochranca práv vykonáva svoju prácu dobre. Takto hľadí ombudsmanka Jana Dubovcová na zámer predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) presťahovať jej úrad z hlavného mesta do Košíc.

Predseda NR SR dnes počas mimoriadnej schôdze parlamentu avizoval, že na marcovú schôdzu predloží novelu zákona, ktorým sa presunie sídlo verejného ochrancu práv na východ republiky. „Takýto návrh plní dve funkcie - je to balíček dve v jednom. Jednak ako trest a výstraha verejnému ochrancovi práv za aktivity, ktoré vykonáva. Po druhé to má ten účinok, že ak by sa to zrealizovalo, jeho činnosť bude ešte viac ochromená, ako je teraz, keď nemá vytvorené dobré pracovné podmienky,“ reagovala ombudsmanka na zámer Pašku na tlačovej konferencii na pôde svojho úradu.

Dubovcová, ktorá býva v Banskej Bystrici, uviedla, že jej osobne je jedno, či bude dochádzať do Bratislavy alebo Košíc. Problém to podľa nej bude pre zamestnancov kancelárie, medzi ktorými sú mladí právnici. „Zakladali si svoju existenciu v Bratislave, majú tu trvalé bydliská, väčšinou si nedávno pokúpili byty. Bola by to pre nich komplikácia,“ tvrdí Dubovcová s tým, že úrad v Košiciach by bolo treba zrejme sčasti nanovo personálne vybudovať.

Verejná ochrankyňa práv si však predovšetkým nemyslí, že štát dokáže takto narýchlo nájsť v metropole východného Slovenska vhodnú budovu, keď za 12 rokov existencie úradu nebol schopný vyriešiť otázku sídla v Bratislave. “Keď som nastúpila do úradu, navrhovala som, aby sme urobili osem detašovaných pracovísk v počte po jednom odbornom zamestnancovi a pol administratívnej sile a ani toto mi nebolo umožnené zrealizovať,“ doplnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu