Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrušovský: Fico by mal povedať, či podporuje ťažbu uránu pri Košiciach

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA – Prezidentský kandidát Pavol Hrušovský vyzýva premiéra Roberta Fica, aby zaujal postoj v otázke ťažby uránu v Jahodnej pri Košiciach. Hrušovský sa domnieva, že na to čaká 113.000 ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu proti plánovanej ťažbe.

 "Chcem vyzvať predsedu vlády SR, aby sa on osobne, ako premiér vyjadril, či súhlasí alebo nesúhlasí s otvorením ložiska na ťažbu uránu v okolí Košíc a ak áno, tak nech to povie. Občania na to čakajú," uviedol dnes Hrušovský pred budovou ministerstva životného prostredia. Takéto miesto na brífing si kandidát na prezidenta vybral preto, že minister životného prostredia Peter Žiga nedávno rozhodol o pokračovaní geologického prieskumu v uvedenej lokalite. Podľa Hrušovského by sa premiér Fico v prípade, že s ťažbou nesúhlasí, mal postarať o to, aby vláda zaviazala ministra Žigu "okamžite zrušiť všetky povoľovacie akty".

Žiga oznámil, že prieskum bude predĺžený do 15. januára 2015, v opačnom prípade by totiž podľa neho Slovensko riskovalo medzinárodnú arbitráž s možným dosahom pre štát vo výške desiatok miliónov eur. Hrušovský je presvedčený, že prieskum by pokračovať nemal. "Pre mňa je tých 113.000 ľudí dôležitejších ako možné riziká, ktoré z toho hrozia," vysvetlil. "Domnievam sa, že prieskum je len začiatkom dokončenia toho, čo vláda, respektíve zainteresovaní týmto sledujú. Povoliť ťažbu uránu pri Košiciach. Lebo ináč by geologický prieskum nemal logický dôvod a zmysel," povedal Hrušovský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu