Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Procházka reaguje na Gašparoviča: Súdnictvo funguje, ale iba pre vyvolených

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slová prezidenta republiky, že slovenská justícia je v poriadku, len jej prácu kazia médiá, dokonale vystihuje podstatu tzv. stability, ktorú ponúka vládna strana a jej výsadky v najvyšších štátnych funkciách. Takto dnes reagoval poslanec Národnej rady SR a prezidentský kandidát Radoslav Procházka na vyjadrenie prezidenta Ivana Gašparoviča, že slovenská justícia funguje dobre.

Podľa Procházku je pravdou, že viacerí vysoko postavení štátni funkcionári sa na justíciu naozaj môžu spoľahnúť, napríklad v otázke odškodnení za ujmu na cti. "Okrem nich však v tomto štáte žijú státisíce bežných ľudí, ktorí voči súdom prechovávajú malú dôveru a opakovane sa sťažujú aj na neprimeranú dĺžku konania," poznamenal Procházka s tým, že súdy sú tu však práve pre týchto ľudí.

"Ak sa v marci tohto roku podarí slovenským voličom oslobodiť sa od tzv. stability, je nádej, že sa veci rýchlo pohnú dopredu aj v oblasti výkonu spravodlivosti. Pre mňa osobne je to jedna z prioritných tém, pretože úzko súvisí aj s bojom proti korupcii a s celkovou atmosférou v spoločnosti a štáte," uviedol prezidentský kandidát. Slovenské súdy podľa jeho slov jednoducho idú na kyslíkový dlh a potrebujú sa nadýchnuť čerstvého vzduchu.

Procházka zopakoval, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta vymení vedenie Ústavného súdu SR a pri menovaní nového predsedu Najvyššieho súdu SR sa bude riadiť nálezom ústavného súdu vo veci Jozefa Čentéša.

Prezident Gašparovič na dnešnom stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej advokátskej komory (SAK) skonštatovali, že slovenská justícia funguje dobre, ale na verejnosti sú medializované najmä negatívne fakty, ktoré neprispievajú k pozitívnemu obrazu slovenského súdnictva. 

Zástupcovia SAK na čele so svojím predsedom Ľubomírom Hrežďovičom sa s prezidentom rozprávali o súčasných podmienkach advokátskej praxe, dotkli sa témy aktuálnej legislatívy i etiky advokátskej práce. "Hovorili sme o tom, ako sa v praxi aplikovala novela zákona o advokácii, napríklad v oblasti disciplinárnych konaní v SAK," uviedol Hrežďovič, podľa ktorého s prezidentom preberali konkrétne kauzy. "Dotkli sme sa týchto prípadov, najmä oblasti etickej, ktorá sa veľakrát prelína až do disciplinárnej zodpovednosti," povedal Hrežďovič, no menovať tieto prípady nechcel, odvolal sa ešte na neukončené konania v týchto veciach.

Podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača sa obe strany zhovárali aj o vysokej nedôvere verejnosti voči justícii. "Hovorili teda spolu aj o stave v slovenskom súdnictve, postavení sudcov a advokátov," spresnil Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu