Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kažimír: Euro nám počas krízy poskytlo štít, za ktorý by sme mali byť vďační

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko malo šťastie, že sa mu v roku 2009 podarilo vstúpiť do eurozóny. Niekoľko ďalších rokov by totiž pravdepodobne nedokázalo splniť podmienky na prijatie eura a neúspech našej dlhoročnej snahy by sme predovšetkým v čase krízy výrazne pocítili.

Upozornil na to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý bol v čase zavádzania spoločnej meny štátnym tajomníkom rezortu. "Som presvedčený, že hlavne v čase krízy v roku 2009 nám euro poskytlo štít, za ktorý by sme mali byť vďační, lebo následky mohli byť oveľa horšie," zdôraznil v rozhovore. Upozornil, že vstup do eurozóny bol dlhoročný proces, o ktorom sa rozhodlo už oveľa skôr. Úlohou vtedajšej vlády ho bolo úspešne dokončiť.

"Môžeme sa pýtať, či diskusia o vstupe bola dostatočná, ale ako sme sa raz prihlásili do eurozóny, do systému výmenných kurzov ERM II, mali sme povinnosť čo najskôr cez to prejsť a úspešne ten proces zavŕšiť. Nám sa to podarilo," vyzdvihol.  Naopak, keby to nevyšlo a európske inštitúcie by nám termín z nejakých dôvodov posunuli, pre Slovensko by to bol neúspech. "Je to, ako keď idete k skúške a oni vás vyhodia. Je to iné, ako keď na tú skúšku nejdete. Keď už sme boli v procese prijímania a tú skúšku by sme neurobili, v čase krízy by sme za to boli poriadne potrestaní. Mohlo to mať fatálne dopady na krajinu, keby sme neprešli cez tie polozatvorené dvere," dodal Kažimír.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu