Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Paška: Pokiaľ ma niekto neodvolá, zostanem predsedom parlamentu

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) zrejme zostane šéfom parlamentu aj v prípade zvolenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za prezidenta SR.

"Mňa sa z tohto pohľadu mechanizmus zmien netýka," povedal v rozhovore s tým, že pokiaľ ho niekto neodvolá, zostane aj po prezidentských voľbách šéfom zákonodarného zboru.

Paška neočakáva ani zásadné zmeny vo vláde, ak by sa premiér stal hlavou štátu. "Žiadna zásadná zmena v podstate nebude, pretože máme dostatočne silný mandát, politiku, program a tá vláda ho určite bude až do volieb v marci 2016 realizovať," vysvetlil.

Šéf zákonodárneho zboru tvrdí, že ak bude Fico zvolený za prezidenta, bude dobrá hlava štátu. Nevylučuje, že sa tak nemusí stať. "V tomto je čaro demokratických volieb. Človek sa rozhoduje, keď hádže svoj hlasovací lístok do volebnej urny. Všeličo sa môže stať," uviedol v rozhovore Paška.

Ak sa premiér stane prezidentom SR, Smer-SD to podľa Pašku neohrozí. "Smer-SD je najstabilnejším politickým subjektom a ak by naša vnútorná stabilita nebola okrem programového zamerania postavená aj na priateľských vzťahoch, nikdy by sme takúto mieru dôvery od občana nedostali," odôvodnil.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

Kandidatúru na post prezidenta SR už oznámili Robert Fico (Smer-SD), Pavol Hrušovský (nominant KDH, Mostu-Híd a SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Ďalej Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu