Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovičovci chcú zakázať chemické potraty prostredníctvom liekov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Jednoznačne zakázať vykonávanie chemických potratov prostredníctvom liekov alebo liečiv, napríklad potratových tabletiek, ktoré by mohli spôsobiť umelé prerušenie tehotenstva, chcú novelou zákona o umelom prerušení tehotenstva poslanci za OĽaNO Richard Vašečka, Erika Jurinová a Branislav Škripek.

Právnu normu poslanci predstavili v závere 14. dňa 27. schôdze parlamentu. Obyčajní ľudia argumentujú, že v pôvodnej verzii Hippokratovej prísahy sa výslovne konštatuje, že „nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu.“ V dnešnej dobe lekári používajú sľub vo verzii: „Zdržím sa konania a podpory činov, ktoré nie sú v súlade s týmto sľubom, a podľa svojho vedomia a svedomia konania, ktoré by viedlo k strate života nenarodeného dieťaťa.“ Podľa trojice poslancov za OĽaNO je vykonávanie chemického potratu a podávanie potratových tabletiek pacientom v rozpore so sľubom, ktorým lekári preberajú svoje diplomy.

Terajšia legislatíva výslovne nezakazuje používanie potratových tabletiek, preto Vašečka, Jurinová a Škripek chcú zákaz chemických potratov zapracovať do právnej normy. "Zákaz alebo povolenie chemických potratov je tak vážna a citlivá téma, ktorá si zaslúži ukončenie polemík o tom, či je používanie potratových tabletiek možné po ich registrácii v SR. Z dôvodu ochrany čo najväčšieho množstva nenarodených detí je nevyhnutné čo najskôr jednoznačne zakázať v zákone vykonávanie chemických potratov prostredníctvom používania potratových tabletiek na území SR," vysvetľujú poslanci za OĽaNO. 

Pripomínajú, že koncom roka 2012 boli Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv v SR registrované dva preparáty, ktoré obsahujú látky mifepriston a misoprostol, čiže látky spôsobujúce chemický potrat a vypudenie mŕtveho plodu z tela ženy. "V Slovenskej republike sa celý tento registračný proces udial bez akejkoľvek verejnej diskusie, v tichosti, dokonca s klamlivým zdôvodnením tejto registrácie pre verejnosť spočívajúcim v odôvodnení, že ide o ´humánny liek´, ktorý Slovensko muselo zaregistrovať, hoci 10 členských štátov Európskej únie tak neurobilo. Takýto postup je zarážajúci, pretože verejná diskusia je jednou z podmienok Dohovoru o ochrane ľudských práv a biomedicíne, ku ktorej sa Slovenská republika zaviazala jeho ratifikáciou," konštatujú obyčajní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu