Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia s nebankovými subjektmi je podľa katolíckej charity neúnosná

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskú katolícku charitu (SKCH) žiadajú o pomoc desiatky ľudí, ktorí sa dostali do finančných problémov po tom, ako si požičali peniaze z nebankového subjektu. Hovorí to jej riaditeľ Radovan Gumulák. Poukazuje tiež na vzrastajúce počty exekučných konaní.

"Rád by som vedel, kedy s tým vláda a poslanci začnú niečo robiť, týchto ľudí sa nemá kto zastať," hovorí Gumulák. Podľa SKCH sa nebankové subjekty snažia využívať tieseň a neznalosť práv ľudí, ktorí žijú v hmotnej núdzi.

"Aj pôžičky, ktoré vyzerajú na prvý pohľad výhodne, sú plné skrytých poplatkov. Tie si napríklad mnohí dôchodcovia nevšimnú. V zmluvách sú skryté ustanovenia o rôznych pokutách, kedy aj malý dlh narastie za krátky čas do astronomických čísel a situácia sa stane neriešiteľnou," dodáva Gumulák.

Počet dôchodcov na Slovensku, voči ktorým je vedené exekučné konanie, sa podľa neho blíži k 40.000. "Médiá priniesli informácie o prípadoch, keď si niektorí ľudia pre nekonečný začarovaný kruh dlhov a exekúcií chceli siahnuť na život," doplnil.

Nepozdáva sa mu, že na vybavenie pôžičky lákajú reklamy, ktoré hovoria, že na jej vybavenie stačí občiansky preukaz a nikto nebude skúmať schopnosť spotrebiteľa splácať pôžičku. Charita vyzýva ľudí, aby sa nenechali nalákať na naoko výhodné podmienky a preštudovali si poriadne zmluvné podmienky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu