Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opozícia si zgustla na návrhu rozpočtu, vláda podľa nej nevie šetriť

Ivan Švejna
Ivan Švejna (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu na rok 2014, o ktorom už dnes poobede začne rokovať parlament, podľa opozičných strán prinesie slovenskej ekonomike len ďalšie problémy. Podľa opozície totiž vláda zavádza nové dane a poľavuje v konsolidačnom úsilí.

Ľudová platforma (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd) je presvedčená, že firmy v budúcom roku čaká ďalšia záťaž. Za najhoršie opatrenie, ktoré rozpočet prinesie, považujú ľudovci zavedenie daňových licencií. "Dobrý rozpočet na budúci rok by mal podporovať zamestnanosť, znižovať vládne výdavky a znižovať zadlženosť Slovenska. My sme očakávali, že vláda po minulom roku urobí reparát. Žiaľ, keď sa pozrieme do rozpočtu, tak ani živnostníkom, ani iným zamestnávateľom sa neprilepšuje. Žiadne šetrenie nie je, len nárast výdavkov rozpočtu o 220 miliónov eur," povedal na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Most-Híd zase návrhu rozpočtu vyčíta, že plánuje málo šetriť. "Najhorším opatrením sú daňové licencie a proti nim budeme rôznymi spôsobmi bojovať. Vláda rezignovala na konsolidáciu, málo znižuje deficit, a to sa prejaví aj v budúcnosti," myslí si podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna.

Hnutie Nová väčšina - Dohoda nazýva rozpočet "prezidentským", pretože obsahuje len opatrenia na jeden rok. Jeho predstaviteľom sa tiež nepáči, že rezorty školstva, zdravotníctva a sociálnych vecí dostanú v budúcom roku z rozpočtu menej peňazí.

"Je to rozpočet, ktorý by v rodine zostavoval asociál, ktorý nemyslí na svoje deti, na svojich rodičov, ale len na seba a svoju spotrebu. Oblasti, o ktorých hovoril premiér Robert Fico, že budú prioritné, ako sociálne veci, zdravotníctvo či školstvo, idú dole. Je to dôkazom toho, že tie údajné sociálne istoty mali byť len pre niekoľkých. Pre bežných ľudí nie," poznamenal líder hnutia Daniel Lipšic. Hnutie taktiež nepovažuje reformu verejnej správy za skutočnú, pretože sa má navýšiť počet štátnych zamestnancov.

"Je to údržbársky rozpočet. Nie sú v ňom žiadne reformy. Ani zdravotníctva, ani školstva, ani verejnej správy. Vláda nedokáže šetriť. Dôjde k nárastu štátnych zamestnancov o 4000 vo verejnej správe. Má narásť počet policajtov, vojakov, pribudnú sudcovia a prokurátori. Tento fakt usvedčuje túto vládu, že reforma verejnej správy nie je skutočnou reformou," tvrdí podpredseda hnutia Jozef Kollár. 

Podľa opozičnej SDKÚ-DS možno rozpočet charakterizovať ako nezodpovedný, nekompetentný a postavený na filozofii "po nás potopa". "Je založený hlavne na jednorazových opatreniach a aj to na strane príjmov," kritizoval predseda strany Pavol Frešo.

Poslanec za SDKÚ-DS a bývalý minister financií Ivan Mikloš tiež zdôraznil, že vláda nevie šetriť. "Síce zrejme zníži deficit verejných financií pod 3 %, ale spôsobom, ktorý ešte zhoršuje vyhliadky pre slovenskú ekonomiku oproti tomu, čo predpokladal už zlý rozpočet na tento rok," zhodnotil Mikloš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu