Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo zrušilo diskusiu o ropovode cez Bratislavu: Nemá vraj dosť materiálov

Petícia proti výstavbe ropovodu
Petícia proti výstavbe ropovodu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Plánovanú diskusiu na tému ropovodného prepojenia medzi Bratislavou a rakúskym Schwechatom ministerstvo hospodárstva (MH) po mnohých odkladoch nakoniec zrušilo. Rezort argumentoval, že nemá dostatok podkladov a informácií, potrebuje preto ešte rok na ich prípravu a približne o tento čas sa odkladá celá diskusia. Na dnešnom brífingu to vyhlásil Miroslav Dragun z občianskeho združenia Nie ropovodu.

"Boli sme veľmi prekvapení. Ministerstvo raz podklady má, inokedy ich nemá, pri projekte je pritom minimálne od roku 2010," podotkol dnes Dragun. Pripomenul, že rezort spolu s Transpetrolom ešte v októbri uskutočnili verejnú prezentáciu projektu ropovodu na Ekotopfilme.

"Tam argumentovali, že vedia poslancov aj starostov presvedčiť o tom, že ropovod je bezpečný a že občianski aktivisti iba vykrikujú a šíria nejaké poplašné správy," priblížil Dragun s tým, že ministerstvo sa tak zrejme asi poslancov a verejnej diskusie zľaklo. Definitívne rozhodnutie vlády o trasovaní ropovodu by sa tak podľa neho malo tiež odložiť o rok.

Projekt ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP) je však podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Stanislava Jurikoviča na území Slovenska stále v kategórii projektovej štúdie. "Nemá teda podobu definitívneho návrhu trasy, ktorá by mohla byť predmetom širokej diskusie, resp. schvaľovania orgánmi, ktorým to zo zákona prináleží," reagoval s tým, že informácie aktivistov z Nie ropovodu teda nemajú relevantné opodstatnenie. Pôvodne však mala o definitívnom trasovaní ropovodu tento mesiac rozhodovať vláda.

Bratislavskí mestskí poslanci ešte v júni odmietli, aby plánované ropovodné prepojenie viedlo cez takzvaný Mestský koridor. V uznesení, ktoré schválili, zároveň vyzvali vládu SR, aby upustila od tohto zámeru a zvážila trasovanie cez tzv. Karpatský koridor. "Toto jednoznačné NIE bolo signálom pre rezort hospodárstva, že musia prísť diskutovať s mestom, mestskými poslancami, odbornou verejnosťou. My sme boli pripravení im poskytnúť priestor, oni ale možnosť nevyužili," podotkol dnes riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Jurikovič ale tvrdí, že rezort a bratislavský magistrát sa minulý týždeň dohodli, že komunikácia o projekte bude pokračovať na úrovni viacerých odborných komisií. Tie sa vraj majú skladať z odborníkov magistrátu, ním riadených organizácií či dotknutých mestských častí. "Názory a výstupy z takýchto rokovaní budú pre poslancov odborným podkladom, ktorý im pomôže pri formovaní ich vlastného názoru a postoja k tomuto projektu. Ministerstvo je presvedčené, že takto bude dosiahnutá lepšia úroveň informovanosti," uviedol Jurikovič. Až na základe vypracovania záväzných odborných stanovísk bude potom podľa Jurikoviča účelné zvolať k téme spoločné odborné stretnutie s poslancami mestského zastupiteľstva. "Tento postup je výsledkom zhody oboch strán," zdôraznil.

Informovať o projekte mal prísť minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) poslancov ešte po lete. Účasť na rokovaní zastupiteľstva odložil a pred regionálnymi voľbami hovorca rezortu Stanislav Jurikovič reagoval, že téma ropovodu začala kulminovať ako predvolebná téma niektorých kandidátov do vyšších územných celkov (VÚC) a rezort nechce, aby v diskusii hrali rolu emocionálne aspekty. 

Posledný avizovaný termín bol decembrový, ktorý už rezort podľa aktivistov zrušil. Zastupiteľstvo sa medzitým stále dožadovalo informácií a taktiku rezortu označovalo ako zámerné zamlčiavanie. "Ktorý verejný činiteľ, ktorý má naslúchať verejnému záujmu, by rozhodol v rozpore s hlavným mestom, mestskými časťami, stanoviskom zastupiteľstva? Chcel by som v tejto chvíli vidieť takého odvážneho politika, ktorý by to urobil," zdôraznil Andrassy.

Platný územný plán hlavného mesta dnes podľa Andrassyho nepočíta s ropovodom cez územie Bratislavy, iba cez Žitný ostrov, čo už ale nie je pre zmenu zákona o ochrane vôd aktuálne. Mesto však podľa neho pripravuje nový územný plán, v ktorom vypustí aj trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov a kde nebude pripravená žiadna iná alternatíva na trasovanie ropovodu hocijakým územím hlavného mesta.

"Dovtedy, kým nebude trasovanie ropovodu v územnom pláne zakreslené, žiadny stavebný úrad nemôže vydať rozhodnutie," podotkol.

Zo strany ministerstva však podľa Jurikoviča nejde v žiadnom prípade o odsunutie termínu stretnutia s poslancami, ale o výlučne odbornú a apolitickú rovinu komunikácie so samosprávou. "Stanoviská o údajnom nekomunikovaní, resp. zámernej neinformovanosti vo vzťahu k projektu ropovodu BSP v tejto etape prác - spracovávania alternatív trasovania sú absolútne neopodstatnené," dodal Jurikovič.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu