Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Abrhan: Kandidátov na predsedov VÚC by sme mali začať pripravovať skôr

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Napriek tomu, že KDH dosiahlo úspech v počte zvolených poslancov do regionálnych parlamentov, kde si posilnilo pozície a obhájilo post druhej najsilnejšej strany, nemôže byť spokojné s výsledkami svojich kandidátov na predsedov samosprávnych krajov.

"Do budúcnosti bude dôležité, aby sme kandidátov začali pripravovať podstatne skôr, aj v spolupráci s našimi partnerskými stranami," povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Zároveň priznal, že napríklad v Košickom kraji neboli koaličné rokovania parlamentných pravicových strán o spoločnom kandidátovi na predsedu úspešné. Napokon tam dosiahol solídny výsledok kandidát dvoch malých pravicových strán Rudolf Bauer.

Myšlienku, že stačí spojiť pravicové sily a úspech sa automaticky dostaví, však odmieta. "Je to skôr predvolebná téma. Tam musí byť nejaký reálny základ. Pravica sa spojila aj v Prešove a Trenčíne a neplatilo, že tam, kde sa spojí, je úspešná. Spolupráca musí byť reálne niečím podopretá, aj podporou voličov. Nedá sa zovšeobecniť, že ak by sme sa spojili, všade vyhráme," dodal Abrhan.

"Ak chceme hľadať spoluprácu, musí byť dlhodobá a vždy sa musí opierať o voličov a o to, aby chápali to, čo jednotlivé politické reprezentácie chcú v jednotlivých regiónoch presadiť," zdôraznil. Smer-SD však podľa Abrhana v týchto regionálnych voľbách už nebol taký suverénny ako pred štyrmi rokmi, má len šiestich predsedov VÚC a takmer stratil aj Košice a Nitru.

Paradoxne, KDH v Nitre ani v druhom kole volieb nepodporilo kandidáta pravice Tomáša Galbavého. "My sme vytvorili priestor pre kampaň oboch kandidátov, nepodporili sme ani Milana Belicu. Tým, že sme boli v koalícii na poslancov so Smerom-SD, sme sa zaviazali, že nepodporíme iného kandidáta," vysvetlil Abrhan s tým, že KDH napokon z tohto dôvodu nepodporilo ani jedného z dvojice kandidátov na predsedu NSK.

Čo sa týka vlastných kandidátov KDH na predsedov samosprávnych krajov, podľa Abrhana sa ich výsledky nedajú považovať za úspech. "Pri županoch som sklamaný, lebo ani jeden z našich kandidátov sa nedostal do druhého kola. Najbližšie k druhému kolu bol Ivan Uhliarik v Trnave, neprešiel o 50 hlasov. To už je možné označiť aj za smolu," povedal Abrhan.

"Keď sme vyberali, tak práve u Ivana Uhliarika bolo najviac pochybností potom, čo pôsobil ako minister zdravotníctva. Nakoniec sa ukázalo, že bol z tých troch kandidátov najbližšie k druhému kolu," uzavrel Abrhan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu