Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fedora trápia nulové výsledky vyšetrovania: Pozná riešenie!

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Únik utajovaných materiálov alebo odposluchov z prostredia polície či tajných služieb nevyrieši nový systém odpočúvania, potrebná je nezávislá kontrolná a vyšetrovacia inšpekcia. Tvrdí to podpredseda SDKÚ-DS a exminister obrany Martin Fedor.

Reagoval tak na dnešné vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), podľa ktorého je kauza odpočúvania novinára Toma Nicholsona novou motiváciou na dokončenie nového systému odpočúvania. Ak by sa opäť vyskytol prípad s únikom nahrávky, vystopovanie, kde prišlo k úniku, bude podľa Kaliňáka jednoduchšie.

"Nie je podstatný nový systém odpočúvania, ale nová nezávislá kontrolná a vyšetrovacia inšpekcia," zdôraznil Fedor. Pripomenul, že dlhodobo navrhuje zavedenie nezávislej Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov. "Znamenala by efektívny nástroj na vyšetrenie pochybení príslušníkov bezpečnostných zborov, ako aj únikov utajovaných materiálov či odpočúvaní z prostredia polície alebo tajných služieb," vysvetlil.

Systém existujúcich orgánov činných v trestnom konaní je podľa Fedora pre takéto prípady bezmocný. "Vyšetrovanie všetkých doterajších únikov odpočúvaní a ich zneužívania je pomalé a výsledky sú nulové. Preto sa takéto prípady opakujú," zdôraznil a vyzval ministra Kaliňáka, aby prestal odmietať myšlienku nezávislej a účinnej kontroly.

Minister hovoril o novom systéme odpočúvania v súvislosti s únikom nahrávok z odpočúvania novinára Toma Nicholsona. Tento únik sa podľa ministra preveruje. Povedal to po tom, ako dnes denník Sme informoval o ďalších nahrávkach z odposluchu na internete. Prvá sa objavila pred dvoma týždňami. Podľa Sme v prvom prípade odpočúvala Nicholsona polícia počas vyšetrovania vraždy právnika Ernesta Valka. V nahrávke, ktorá prenikla na verejnosť je témou rozhovoru novinára a jeho kolegu odoslanie e-mailu.

Spomínaný denník dnes informoval o troch nahrávkach z odpočúvania, ktoré sa objavili na internete. Nicholson sa v nich rozpráva s Jurajom O., považovaným sa šéfa piťovcov. V jednom prípade ide v rozhovore o starú zákazku bratislavského magistrátu pre ich bezpečnostnú službu, v druhom hovoria o vražde Daniela Tupého, z ktorej boli pôvodne obžalovaní ľudia blízki Jurajovi O., informoval denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu