Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo: Protipovodňové opatrenia by mali stáť viac ako miliardu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia dnes predstavilo Stratégiu protipovodňovej ochrany na najbližších sedem rokov, opatrenia si vyžiadajú sumu jednu miliardu 154 miliónov eur.

Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister envirorezortu Peter Žiga. Stratégia obsahuje konkrétne projekty, plány, ich náklady a obdobie výstavby do roku 2020. Peniaze na protipovodňové opatrenia na nasledujúce roky chce rezort získať z troch zdrojov. Momentálne rokuje s Európskou úniou o využití sumy 400 miliónov eur z pripravovaného operačného programu Kvalita životného prostredia.

V rokoch 2014 až 2020 bude zo štátneho rozpočtu podľa Žigu potrebných približne 700 miliónov eur. Z vlastných zdrojov je Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) schopný poskytnúť a použiť na opatrenia proti povodniam 55 miliónov eur. „V prípade, že peniaze nedostaneme, protipovodňové opatrenia nemôžeme robiť, je to jednoduché,“ uviedol.

Prevencia je podľa jeho slov lacnejšia ako odstraňovanie škôd. Rezort prichádza s jasnou víziou, ako Slovensku pomôcť v ochrane pred povodňami. Ak sa tieto opatrenia naplnia, krajina bude úspešne pripravená a schopná čeliť živelnej pohrome. „Tohtoročný úspech modernej protipovodňovej ochrany Bratislavy jasne ukázal, že väčšími investíciami zabránime vyšším škodám,“ poznamenal minister.

Odborníci z rezortných organizácií ministerstva identifikovali 559 kritických miest v rámci Slovenska a v rámci štyroch povodí. Sú to podľa Petra Žigu miesta, ktoré je potrebné akútne opraviť, postaviť a pripraviť na veľkú vodu. „Sú to miesta, kde reálne hrozí riziko povodní,“ doplnil generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek. Rezort sa snažil pri tvorbe stratégie sústrediť sa na najkritickejšie miesta. „Preto sa budeme snažiť koncentrovať prostriedky, technické aj pracovné sily práve na tie miesta, ktoré sú najviac ohrozené,“ poznamenal minister envirorezortu.

V rámci stratégie postavia napríklad hrádze, poldre, vodné nádrže, čerpacie stanice a tiež sa budú upravovať toky. K významným plánovaným projektom patria aj projekty na ochranu väčších miest ako je Banská Bystrica, Prešov, či riešenie problémovej rieky Ondava v blízkosti Trebišova. Pracuje sa tiež na ochrane Starej Ľubovne, naplánované sú opatrenia na rieke Žitava, kde boli veľké škody v roku 2010. Súčasťou opatrení je aj protipovodňová ochrana Košíc, s ktorou nedávno súhlasila vláda na svojom výjazdovom rokovaní. V pláne je takisto ochrana Bardejova, Kežmarku, Levíc a iných miest. Počasie môže podľa Žigu narobiť problémy aj tam, kde doteraz nikdy povodeň nebola.

„Chceme teda Slovákov ubezpečiť, že vodohospodári robia všetko pre to, aby neboli životy ľudí ani ich majetky ohrozené,“ poznamenal s tým, že verejnosť potrebuje vedieť, že v prípade takýchto udalostí sme schopní zasiahnuť. Opatrenia proti povodniam sú podľa jeho slov výsledkom zdravého sedliackeho rozumu, ktoré podporuje moderná technológia.

Vodohospodári budú tiež lokálne pomáhať jednotlivým obciam pri údržbe tokov. Pôjde napríklad o bagrovanie dna či úpravu brehov. Slovenský vodohospodársky podnik robí v tomto roku údržbu v 579 obciach v sume viac ako 12 miliónov eur. Podobne bude postupovať aj v ďalších rokoch, pričom pri takýchto prácach si nájdu zamestnanie aj miestni obyvatelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu