Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavných sudcov chcú vypočúvať: Žaluje ich Harabin

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky chce vypočuť ústavných sudcov Sergeja Kohuta, Juraja Horvátha a Ladislava Orosza. Na Ústavný súd SR poslal žiadosť, aby ich zbavili mlčanlivosti, informuje denník Sme.

Na trojicu sudcov podal trestné oznámenie predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin. Ako verejní činitelia podľa neho zneužili svoje právomoci, lebo boli voči nemu zaujatí, no napriek tomu rozhodovali o tom, či má byť disciplinárne potrestaný. Polícia teraz chce, aby sa sudcovia vyjadrili k tomu, prečo predsedníčke ústavného súdu neoznámili svoju údajnú zaujatosť.

„Podľa môjho názoru malo byť toto trestné oznámenie už dávno odmietnuté,“ povedal Sme sudca Orosz na to, či považuje konanie vyšetrovateľa za primerané. „Myslím, že stanovisko k zbaveniu mlčanlivosti by malo byť negatívne,“ vraví aj Horváth.

Šéfka súdu Ivetta Macejková vec nekomentuje. Generálna prokuratúra ani vedenie polície nechcú postup vyšetrovateľa komentovať. Macejková po hovorkyni odkázala, že sa nebude k žiadosti vyšetrovateľov vyjadrovať. „Vyslovila by som tak svoj právny názor skôr, ako sa o tejto skutočnosti bude rozhodovať“. O žiadosti bude rozhodovať ona, sudcovia s ňou v minulosti boli viackrát v spore.
Ústavní sudcovia potrestali Harabina v roku 2011 zrážkou 70 percent z ročného platu za to, že za vlády Ivety Radičovej nevpustil na najvyšší súd kontrolu ministerstva financií. O potrestaní rozhodovalo plénum zložené zo všetkých sudcov.

Európsky súd pre ľudské práva neskôr rozhodol, že rozhodnutie nebolo v poriadku, lebo sa košický súd nedostatočne zaoberal námietkami zaujatosti, ktoré proti sudcom podal Harabin aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), ktorá disciplinárny trest navrhovala. Na základe štrasburského rozhodnutia bude plénum Ústavného súdu SR rozhodovať o obnove konania.

Vyšetrovateľ na základe Harabinovho oznámenia začal v auguste trestné stíhanie vo veci zneužitia právomocí verejného činiteľa. Prokurátor špeciálnej prokuratúry ho na konci septembra zrušil. Teraz podľa policajného hovorcu Michala Slivku prebieha „doplnenie trestného oznámenia“.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nechcel žiadosť vyšetrovateľa o zbavenie mlčanlivosti komentovať a odporučil obrátiť sa na špeciálnu prokuratúru. Tá sa k tomu odmietla bližšie vyjadriť. „Ide o živú vec“. Vyšetrovateľ podľa hovorkyne Andrey Predajňovej zbiera dôkazy a potom „meritórne rozhodne“.

Harabin ústavných sudcov kritizuje už roky, pripomína Sme. Horváth podľa neho nikdy nemal byť ústavným sudcom, lebo bol v minulosti právoplatne odsúdený. Zákon však jeho zvolenie umožňoval. Harabin tvrdí, že aj preto, že Horvátha pravidelne kritizuje, musí byť voči nemu zaujatý.

Nedávno podal Harabin ďalšie trestné oznámenie – znovu na Orosza, na sudkyňu Ľudmilu Gajdošíkovú a sudcu Jána Lubyho. Podľa neho spáchali trestný čin, keď rozhodli, že Najvyšší súd SR konal neústavne, keď zmenil zloženie senátu, ktorý rozhodoval aj o Duckého zmenkách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu