Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záväzok o plate učiteľov je podľa Čaploviča reálny

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič považuje za reálny záväzok, aby učitelia mali do roku 2016 plat vo výške 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Práve v tom roku sa skončí obdobie súčasnej vlády.

Záväzok o platoch učiteľov sa objavil v pozmenenom znení správy o stave školstva na Slovensku, ktorá už obsahuje aj zapracované pripomienky verejnosti. "Mohol som dať aj 1,6, čo by bolo nereálne, ale 1,2-násobok vidím reálne," povedal dnes minister Čaplovič. Práve platy učiteľov boli témou, ku ktorej ľudia najčastejšie posielali pripomienky počas verejnej , hovorí minister.

Podľa Čaploviča je podstatné najmä to, že z verejných zdrojov posilnia tarifné platy. Platy učiteľov i odborných zamestnancov by sa mali zvyšovať postupne každý rok. Podľa ministra to môže byť jeden rok viac a druhý menej, v roku 2016 by ale platy učiteľov mali dosiahnuť 1,2-násobok priemerného platu. O koľko by mohli stúpnuť v roku 2014, však minister povedať nevedel. Závisí to podľa neho od návrhu štátneho rozpočtu, v ktorom, ako dúfa, by mali byť obsiahnuté aj platy učiteľov. Rokovania s ministrom financií ešte nie sú ukončené, no "veľmi poctivo" sa prostriedky hľadajú, doplnil minister školstva. 

Zvyšovať by sa mal aj nástupný plat učiteľa. "Tým pádom, že idem do tarifných platov, chcem výrazne posilňovať postupne aj platy začínajúcich učiteľov, i keď to nemôže byť zázračné, že niekto čaká 200- či 300-eurové zvýšenie," hovorí Čaplovič. Do roku 2020 by mal podľa správy nástupný plat učiteľa dosiahnuť priemernú výšku platu začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, v ktorých je potrebný rovnaký stupeň vzdelania. Priemerný plat učiteľov a odborných zamestnancov by mal do tohto istého roku dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie. 

Platy učiteľov bola podľa Čaploviča téma, na ktorú verejnosť počas diskusie najčastejšie reagovala. Diskusia k pôvodnému zneniu správy o stave školstva prebiehala od apríla do konca júna. Pripomienky prichádzali nielen od učiteľov, ale aj rodičov. "Tá všeobecná mienka v spoločnosti je taká, aby práve učitelia mali v rámci možností, ktoré dovoľuje aj štátny rozpočet, navýšenie," hovorí minister školstva. 

Správa o stave školstva, ktorá zohľadňuje už aj pripomienky verejnosti, konkrétnejšie stanovila finančné záväzky do školstva. Nové znenie dokumentu predpokladá pre obdobie rokov 2014 až 2016 zvyšovanie financií pre základné a stredné školy medziročne v priemere o 110 miliónov eur. Vo vysokom školstve by malo ísť o 20 miliónov eur. Práve konkrétnejšie záväzky financovania školstva do roku 2016 chýbali pripomienkujúcim pôvodného znenia správy - školským odborárom aj samotným učiteľom. Ministra školstva zaviazal k vypracovaniu takéhoto dokumentu parlament počas mimoriadnej schôdze o školstve v decembri 2012, po štrajku učiteľov. O pozmenenej verzii správy s už zapracovanými pripomienkami by mala rokovať vláda začiatkom októbra, priblížil dnes minister. K dokumentu prišlo rezortu školstva 131 pripomienok, a to po odrátaní duplikácií a tých príspevkov, ktoré na správu nereagovali. Drvivá väčšina z nich sa pritom týka základných a stredných škôl, k vysokému školstvu sa vyjadrovala verejnosť len v desiatich percentách príspevkov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu