Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministri na rokovanie neprídu v limuzínach, ctia si týždeň mobility

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Ministri dnes neprídu na rokovanie vlády v limuzínach, ale využijú alternatívne druhy dopravy. Po roku sa opäť zapoja do kampane Európsky týždeň mobility.

V programe 74. schôdze majú členovia vlády návrh novely zákona o azyle. Ten by mal cudzincom, ktorí chcú na Slovensku požiadať o azyl, rozšíriť okruh miest, kde tak môžu urobiť. Ponovom to má byť možné aj na policajných útvaroch s pôsobnosťou na vonkajšej hranici Slovenska. 

Novela reaguje na európsku smernicu. Upresňuje, kedy sa začína konanie o udelenie azylu v prípade, ak sa na území Slovenskej republiky narodí dieťa žiadateľke o udelenie azylu, azylantke alebo cudzinke, ktorej sa poskytla doplnková ochrana. Nanovo upravuje možnosť použitia inštitútu vnútroštátnej ochrany.

Dopĺňajú sa ďalšie podmienky, ktoré majú byť splnené pri poskytovaní ochrany pred prenasledovaním alebo vážnym bezprávím. V novele autori rozširujú okruh osôb, ktorým sa v prípade zlučovania rodiny udelí azyl alebo poskytne doplnková ochrana. Tá sa má podľa nových pravidiel predlžovať o dva roky, doteraz to bolo o jeden rok. 

Novelizovať sa má v tomto balíku aj zákon o pobyte cudzincov, ktorý zavedie do praxe efektívnejší proces vybavovania žiadostí štátnych príslušníkov tretích krajín o vydanie jednotného povolenia na pobyt a zamestnanie na jednom mieste. Ak sa takýto človek chce zamestnať na území SR alebo má záujem o vydanie modrej karty, požiada o vydanie jednotného povolenia na pobyt na policajnom útvare, ktorý je povinný prijať aj neúplnú žiadosť.

V novele sa napríklad rozširuje ochranná 30-dňová doba pri zrušení prechodného pobytu v prípade riadneho skončenia štúdia na vysokej škole aj na štipendistov vlády SR. V zákone o službách zamestnanosti sa má rozšíriť pôsobnosť Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré môže zrušiť potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu. 

Kabinet dnes bude odvolávať prednostov Obvodných úradov životného prostredia, ktoré majú byť k 1. októbru zrušené. Dôvodom rušenia OÚŽP je reforma verejnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená verejná správa) v gescii ministerstva vnútra. V rámci reformy vzniknú okresné úrady. 

Ministri posúdia analýzu rezortu spravodlivosti, podľa ktorej by sa mohol dostať do slovenského právneho poriadku inštitút finančného vyšetrovania. Išlo by o včasné a precízne skúmanie majetkových pomerov páchateľov. Orgány činné v trestnom konaní by ho povinne využívali v prípadoch, keď sa predpokladá uloženie trestu prepadnutia majetku.

„Súčasná právna úprava Trestného poriadku vo vzťahu k zisťovaniu majetkových pomerov páchateľov trestných činov nezodpovedá súčasnému vývoju najmä ekonomickej a hospodárskej trestnej činnosti,“ argumentujú autori analýzy z ministerstva spravodlivosti. 

V Trestnom poriadku je v súčasnosti zakotvená povinnosť dokazovať osobné pomery páchateľa v rozsahu potrebnom na určenie druhu a výmery trestu a uloženie ochranného opatrenia a iné rozhodnutia. Podľa autorov analýzy je však táto povinnosť nedostatočná – majetkové pomery páchateľa treba podľa nich skúmať náležite a včas.

Platí to najmä o páchateľoch závažných majetkových a hospodárskych trestných činov, „u ktorých odborne a časovo náročné vyšetrovanie okolnosti spáchania skutku často bráni vedeniu súbežného a včasného skúmania majetkových pomerov páchateľa, ktoré samo o sebe predstavuje rovnako odborne a časovo náročný proces“.

Orgány činné v trestnom konaní potom len v nízkej miere využívajú procesné inštitúty zaistenia majetku páchateľa, lebo nedisponujú jeho reálnym súpisom. To umožňuje páchateľom úspešne sa zbavovať majetku, aby sa vyhli riziku jeho prepadnutia alebo povinnosti náhrady škody. Ide predovšetkým o fiktívne prevody na tretie osoby, zaťažovanie majetku záložným právom či exekúciami, vedenými na základe fiktívnych pohľadávok a podobne.

Včasný a úplný súpis majetku páchateľov vykonaný v prvotnom štádiu vyšetrovania povedie k častejšiemu a efektívnejšiemu využívaniu inštitútov zaistenia a následne k efektívnejšiemu postihu páchateľov na majetku,“ uviedli autori analýzy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu