Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanci rokujú o vklade pri založení s.r.o.: Bude podnikanie drahšie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR diskutovali v úvode druhého dňa 23. schôdze o zmenách v pravidlách povinného vkladu pri založení s.r.o..

Podľa pripravovanej novely Obchodného zákonníka by mali zakladatelia obchodných spoločností od začiatku októbra tohto roka splatiť peňažný vklad alebo jeho časť, ku ktorému sa v spoločenskej zmluve pri založení spoločnosti zaviazali, na osobitný samostatný účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky.

"V súčasnosti často využívané splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti v hotovosti k rukám správcu vkladu nebude viac možné," uviedlo ministerstvo spravodlivosti, ktoré zákon predložilo.

V súčasnosti minimálnym základným imaním spoločnosti s ručením obmedzeným je 5 000 eur, pričom postačuje poukázať toto splatenie vyhlásením správcu vkladu. Od októbra bude musieť byť tento vklad splatený na účet v banke.

Podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) je plánovaná novela priamo namierená proti podnikateľom. "Robíte všetko pre to, aby ste podnikateľom ešte viac zhoršili podmienky na podnikanie," odkázal strane Smer-SD s tým, že najlepšie by bolo, naopak, znížiť hodnotu základného imania na jedno euro.

"Nemali by sme viac zhoršovať podmienky pre podnikanie," povedal v reakcii na posledné hodnotenie Svetového ekonomického fóra, podľa ktorého sa atraktivita Slovenska pre investorov prepadla najhlbšie za posledných 16 rokov až na 78. miesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu