Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čerpanie eurofondov treba kontrolovať, Nagy chce parlamentnú komisiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Poslanec NR SR za stranu Most-Híd József Nagy chce zriadiť parlamentnú komisiu pre eurofondy. Kontrolovala by čerpanie eurofondov, ktoré má pod sebou vicepremiér pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Podľa Nagya by to pomohlo predchádzať škandálom s eurofondmi. Návrh dal na rokovaní parlamentného európskeho výboru v stredu 19. júna. Výbor o ňom zatiaľ nerozhodol, podľa bugárovcov by sa k nemu mal vrátiť na budúcej parlamentnej schôdzi.

Komisia by podľa Nagya mala byť poradným orgánom tohto výboru a dozerala by na čerpanie eurofondov. Tvorili by ju členovia európskeho výboru, nezávislí odborníci a záujmové združenia. "Pri čerpaní fondov množstvo vecí nefunguje alebo funguje úplne zle. A dôsledky sú často katastrofálne. Nevieme vyčerpať peniaze, ktoré sme horko-ťažko získali, alebo ich používame nezmyselne. Komisia chce poukazovať na rezervy a predkladať odborné návrhy," povedal poslanec.

Zriadenie komisie považuje Nagy za dôležité aj preto, že vláda Roberta Fica podľa neho neumožnila účasť opozície v žiadnych poradných orgánoch pre eurofondy ani v Rade vlády pre Partnerskú dohodu, ktorá určuje stratégiu, priority a podmienky SR na využívanie fondov Európskej únie na roky 2014 - 2020.

"Preto považujem takúto komisiu, aspoň na pôde parlamentu, za veľmi dôležitú. Ukrývanie sa a rozdávanie peňazí za zatvorenými dverami, to už tu raz bolo a skončilo neslávnymi kauzami," uviedol Nagy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu