Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smer nepodporil nižšie doplatky za lieky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Okruh osôb, na ktoré platí tzv. ochranný limit na doplatky za lieky, sa nerozšíri. Navrhoval to v novele zákona o zdravotných poisťovniach poslanec Ivan Uhliarik (KDH), poslanci Smeru-SD jeho návrh zamietli. Uhliarik na Smer-SD apeloval, aby zákon podporili, ak sú sociálne cítiaci. Keďže vládna strana právnu normu nepodporila, podľa Uhliarika Smer-SD preukázal, že zisky zdravotných poisťovní sú mu bližšie ako ľudia.

Zdravotne postihnutí pacienti zaplatia dnes na doplatkoch za lieky maximálne 30 eur za štvrťrok a dôchodcovia maximálne 45 eur za štvrťrok. Akékoľvek ďalšie doplatky im zaplatí zdravotná poisťovňa. Po novom by štvrťročne na doplatkoch mali dať najviac 45 eur aj poberatelia vdovských, vdoveckých a sirotských dôchodkov, poberatelia rodičovského príspevku či poberatelia peňažného príspevku za opatrovanie.

Rovnako by sa zmena týkala i ľudí osobne, celodenne a riadne starajúcich sa o dieťa do šiestich rokov, opatrujúcich fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaného, opatrujúcich blízku osobu staršiu ako 80 rokov, či poberajúcich dávku v hmotnej núdzi alebo príspevok k dávke v hmotnej núdzi. Viac ako 45 eur štvrťročne na doplatkoch za lieky by neplatili ani vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie a osoby vykonávajúce osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím.

"Týmto krokom sa pomôže ľuďom, ktorí sú tzv. nízkopríjmoví a majú vyššiu spotrebu liekov,“ argumentuje exminister zdravotníctva.

Predpokladá sa, že sa zmena dotkne približne 952 775 poistencov ročne oproti predchádzajúcemu roku, kedy podmienky mohlo spĺňať 513 292 osôb. "V roku 2012 zdravotné poisťovne vyplatili na doplatkoch na lieky 124 068 osobám celkovú sumu 2 319 211 eur. Po novom by malo podmienky splniť približne 240 000 osôb a zdravotné poisťovne by mali vyplatiť týmto osobám približne 4,3 mil. eur za rok," uvádza sa v novele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu