Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo financií vyberá právnikov na arbitráže bez tendra

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií si vykladá zákon inak ako Európska komisia a právnikov na arbitráže vyberá bez tendra. Informuje o tom portál pluska.sk. Podľa jeho informácií rezort v arbitrážnych sporoch advokátske firmy priamo oslovuje a robí malé súťaže.

Pluska.sk informuje, že aj v súčasnosti vyberá ministerstvo advokátov, ktorí budú Slovensko zastupovať proti žalobe majiteľa zdravotnej poisťovne Union. „V druhej arbitráži so spoločnosťou Achmea prebieha výber zástupcu Slovenskej republiky, na ktorý sa nevzťahuje zákon o verejnom obstarávaní,“ povedal tlačový odbor ministerstva financií. V predchádzajúcom spore s touto spoločnosťou pritom prehralo Slovensko predbežne spolu takmer 40 miliónov eur. Okrem samotného odškodnenia totiž musí zaplatiť aj súdne trovy.
      
Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil pre ministerstvo výnimku. "Ide vraj o rozhodcovské konanie, ktoré je vyňaté z nášho zákona aj smernice Európskej únie pre verejné obstarávanie," napísal portál.
      
Európska komisia však podľa plusky.sk tvrdí, že výnimka uvedená v článku 16 c smernice sa uplatňuje na arbitrážne služby a nie na právne služby spojené s ochranou záujmov v rámci arbitrážneho konania. "Táto výnimka sa uplatňuje len na výber arbitrážneho súdu, nezávislého arbitra a nie právne poradenstvo či zastupovanie,“ objasnil Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
      
Odborníčka na arbitráže Jana Martinková dodala, že ak sa ktorákoľvek advokátska kancelária, ktorá by mala záujem zúčastniť sa výberu, obráti na Európsku komisiu so sťažnosťou, že bola diskriminovaná, napríklad tým, že zákazka nebola primerane zverejnená, bude nepochybne úspešná a Slovensko bude čeliť sankciám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu