Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Galko: Na východe sa stavia smerácky drevený tunel

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Smer-SD na východe republiky stavia podľa podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomíra Galka smerácky drevený tunel.

Ako povedal dnes na tlačovej besede, vláda ide dotovať obrovskú investíciu vo Vranove nad Topľou závratnou sumou 21,3 milióna eur, ktorá má zamestnať 390 ľudí. Upozornil však, že ide o neznámu spoločnosť s ručením obmedzeným Grandwood holding s.r.o. Tá podľa neho dostane štedrý sponzoring, aj keď má základné imanie len 5 000 eur. „Robert Fico a Tomáš Malatinský darujú na podnikanie spoločnosti bez minulosti 21,3 mil. eur,“ vyhlásil Galko.

Podpredseda SaS zároveň upozornil, že v máji 2011 bola založená firma v Košiciach BB star, ktorá bola v decembri prevedená na dvoch občanov českej národnosti a jedného Nemca tureckého pôvodu. „V súčasnosti je sídlo firmy vedené v paneláku na sídlisku v Košiciach. O rok spoločnosť podpísala zmluvu s mestom a do nájmu dostala pozemok s výmerou 80 000 metrov štvorcových za jedno euro za meter štvorcový. Podmienkou na začatie užívania bolo, že im musí byť schválená dotácia,“ povedal Galko s tým, že spoločnosť má zároveň predkupné právo po 12 rokoch pozemok kúpiť za cenu nájmu, teda jedného eura.

Mesto sa podľa neho vzdalo práva predčasného vypovedania zmluvy. „27. decembra 2012 bol podpísaný dodatok k zmluve o úprave termínov. 15. februára 2013 bola vládna suita vo Vranove a 12. marca bola podaná žiadosť o štátnu pomoc na ministerstvo hospodárstva. Živnosť na spracovanie dreva si spoločnosť rozšírila až 6. apríla po podaní žiadosti,“ informoval Galko. Podľa neho teda ide o nevídaných 21 miliónov eur pre firmičku sídliacu v košickom paneláku na vytvorenie 390 pracovných miest za štyri roky. „To sa nedá nazvať inak ako smerácky drevený tunel,“ vyhlásil.

Ďalší podpredseda SaS Jozef Mihál zas kritizoval narábanie s verejnými zdrojmi v Sociálnej poisťovni (SP). „Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko si asi povedal, že s jarou odišla kríza, tak môžeme plytvať s peniazmi zo štátneho rozpočtu a eurofondov,“ povedal s tým, že vo vestníku bolo 4. apríla vyhlásené verejné obstarávanie na Integrovaný informačný systém SP v rámci OPIS v hodnote 71,6 milióna eur.

Podľa neho ide o projekt, ktorý bol rozpracovaný za vlády Ivety Radičovej a pripravil ho ešte bývalý generálny riaditeľ SP Ľuboš Lopatka. Konečná cena bola vtedy stanovená na 34 miliónov eur. Projekt bol rozdelený na osem čiastkových projektov, aby sa dosiahla najnižšia cena a najvyššia efektivita.

„Sme prekvapení, že Muňko vyhlásil verejné obstarávanie, kde suma za informačný systém SP je navýšená o 110 percent. Pošuškáva sa, že víťazom verejného obstarávania by mala byť firma, ktorá už v minulosti pre SP niečo dodávala. Dodala riešenie predražené a neefektívne a SP ho musela zrušiť,“ zdôraznil Mihál.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka plytvanie a tunelovanie sa počas druhej vlády Roberta Fica opäť rozmáha. Pre veľký počet škandálov sa však k nim ľudia stavajú ľahostajne. „Smer má tunelovanie vo svojej genetickej výbave. Vláda jednej strany Slovensko výrazne poškodzuje,“ konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu