Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

OĽaNO: Vláda chce opäť potichu umožniť domáce potraty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA- Vláda chce opäť potichu umožniť používanie potratových tabletiek. A to aj napriek verejnému prísľubu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) z januára tohto roku, že žiadna zmena vyhlášky o umelom prerušení tehotenstva sa nepripravuje. Tvrdia to Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Erika Jurinová a Richard Vašečka.

Odvolávajú sa na program Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Podľa nich je tam aj návrh uznesenia, v ktorom Rada podporuje možnosť rozšírenia potratov aj formou potratovej tabletky. Jurinová a Vašečka sa v tejto veci obrátili na vedenie rady pre ľudské práva. Vyzývajú ho, aby podobné uznesenie nepodporili.

"Slovenská vláda aj ústami svojej ministerky zdravotníctva prezentovala jednoznačný postoj, ktorý je protichodný snahám o postupné uvoľňovanie tzv. potratovej politiky. Rovnako v tomto smere neexistuje akákoľvek zmienka v Programovom vyhlásení vlády. Ak vláda chce tento postoj zmeniť, žiadame Vás, aby tak urobila otvorene a verejne formulovala pred občanmi svoje zámery," píšu poslanci vo svojom liste adresovanom vedeniu rady.

Informujú, že podľa návrhu uznesenia rada vlády podporuje "rozšírenie možností výberu metódy umelého prerušenia tehotenstva..." a ukladá "štátnemu tajomníkovi Ministerstva zdravotníctva SR zabezpečiť potrebnú novelizáciu vyhlášky Ministerstva zdravotníctva, ktorou sa vykonáva zákon o umelom prerušení tehotenstva tak, aby nebola prekážkou v dostupnosti liekovej metódy UPT". Rada vlády tak podľa OĽaNO popiera verejný prísľub ministerky zdravotníctva, že žiadna zmena vyhlášky sa nepripravuje.

OĽaNO vyzývajú oslovených, aby na zasadnutí Rady nehlasovali za prijatie uznesenia, "ktoré by viedlo k ďalším tichým krokom k zmene politického postoja a následne k legislatívnym zmenám v tejto oblasti". Poslanci zároveň upozorňujú na záujmy farmaceutických firiem.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková v reakcii na tvrdenia OĽaNO uviedla, že rezort sa nechystá meniť súčasný zákon. Podľa neho sa potratová tabletka nemôže podať v žiadnom zariadení. Dodala, že daná tabletka nie je na slovenskom trhu a firma ani nemá záujem o vstup naň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu