Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaplovič v ohrození? Matovičovci Ficovi navrhujú jeho odvolanie

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico by mal zvážiť odvolanie ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča. V otvorenom liste na to predsedu vlády vyzývajú poslanci za OĽaNO Igor Hraško a Richard Vašečka. Čaploviča poslanci obyčajných ľudí považujú za zodpovedného za kritický stav slovenského školstva.

"Kroky pána ministra počas prvého roka vlády Roberta Fica značne polarizujú odbornú i občiansku verejnosť a majú negatívne dopady na výchovu i vzdelávanie v SR," uviedol dnes pred novinármi Hraško. Spôsob výzvy predsedovi vlády zvolili poslanci preto, aby Fico mohol "dostáť" svojim slovám, že bude zasahovať voči všetkým prešľapom a zlému konaniu svojich ministrov. "Už nie je čas na žltú, ale na červenú pre pána Čaploviča a nie je to len náš súkromný názor," konštatoval Vašečka.

Upozornil na Čaplovičom navrhnuté zmeny vo financovaní centier voľného času, vďaka ktorým v Žiline zanikne najväčšie CVČ pre osemtisíc detí. Minister školstva podľa poslancov nezvládol ani štrajk učiteľov a ustúpil z požiadaviek, na ktorých sa dohodli. Čaplovičovi vyčítali zákonodarcovia aj pokusy na učiteľoch a deťoch pri prijímaní nesystémových zákonov. Šéf rezortu podľa nich zlyhal aj pri prešľapoch pochybného a netransparentného financovania, či už ide o prenájom luxusnej limuzíny, schválenie vedeckého parku pre svojho príbuzného alebo nákup kvetov. "Vidíme, že peniaze sa rozdávajú len tým vyvoleným, ale nejdú na systémové financovanie školstva ako takého," konštatoval Hraško. Poslanci obyčajných ľudí sú preto presvedčení, že premiér by mal pohľadať novú osobu na post ministra školstva.

Minister Čaplovič nebude podľa svojho hovorcu Michala Kaliňáka reagovať na aktivity poslancov, ktorí ani nehlasovali za dôveru vláde, ktorej je Dušan Čaplovič členom, a ani "za priority realizácie zásadných zmien v školskom systéme podporujúcich zvyšovanie kvality vzdelávania, ktoré sú okrem iného premietnuté v programovom vyhlásení vlády".

Minister školstva čelí kritike za viaceré kroky. Opozícia mu vyčíta napríklad zmeny vo financovaní centier voľného času, ktoré sa obávajú zániku. Od januára totiž peniaze na záujmovú činnosť detí od päť do 15 rokov nejdú centrám, ale priamo obciam, kde majú deti trvalý pobyt. Obce do konca apríla rozhodnú, ktorým centrám dajú peniaze a či vôbec.

V poslednom období sa ministerstvo školstva neustále objavuje v médiách aj pre rôzne zmluvy, na ktoré upozorňujú aj samotní učitelia nespokojní so svojím finančným ohodnotením. Učitelia, ktorí vlani štrajkovali za viac peňazí do školstva, sami hľadajú, kde by sa dalo ušetriť a upozorňujú na sporné zmluvy. Naposledy sa na verejnosť dostala zmluva na 1,5 milióna eur, ktorú uzatvoril Štátny ústav pre odborné vzdelávanie na propagáciu odborného vzdelávania. Minister stále dostatočne nevysvetlil ani prenájom luxusného audi od firmy Jirka Malchárka na 3 000 eur mesačne. Nové logo Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) za 8 650 eur si zase objednal jeho riaditeľ Juraj Homola, čo ho napokon stálo aj kreslo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu