Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko je podľa Hlinu mizerná krajina

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je podľa nezaradeného poslanca Alojza Hlinu mizernou krajinou.

"Čo sme to za krajinu, keď posadíme úrad ombudsmana do súkromných priestorov bývalého politika Víťazoslava Mórica a platíme mu ročne 250 tisíc eur. To je 7,5 milióna korún ročne, denne 21 tisíc Sk. Nehanbíte sa?" uviedol Hlina v závere šiesteho dňa 16. schôdze parlamentu v rozprave k Správe o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2012. Za 12 rokov tak štát podľa Hlinu zaplatil Móricovi 90 miliónov korún. "Potom napíšu, že na benzín minuli šesťtisíc eur ročne, lebo na viac nemali. Hanbím sa aj za vás," poznamenal Hlina.

Nezaradený poslanec upozornil, že ombudsmanka napísala list predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi a premiérovi Robertovi Ficovi, v ktorom ich žiadala o riešenie problémov s kanceláriou. "V Bratislave je strašne veľa voľných štátnych priestorov. Ja chcem vedieť, prečo tento úrad nesedí v dôstojných priestoroch. To je úrad, ktorý má dozerať na dodržiavanie ľudských práv. Tu nikomu nezáleží na ľudských právach. Každému záleží len na tom, či má dobré čísla v telefóne," argumentoval Hlina. Zároveň predložil procedurálny návrh, aby sa hlasovanie o správe odložilo do vtedy, kým sa správa nedoplní o odpoveď premiéra a predsedu parlamentu na list. "To je dôležité," dodal.

Ombudsmanka Jana Dubovcová dnes Národnej rade SR predložila svoju prvú výročnú správu o činnosti Kancelárie verejného ochrancu práv. Dubovcová v správe okrem hodnotenia uplynulého roka formuluje niekoľko odporúčaní a právnych úprav, ktorých by sa mali podľa nej poslanci ujať.

Navrhuje, aby poslanci zákonom podporili vznik štátnej siete pomáhajúcich profesií v oblasti. Odbory sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately podľa nej potrebujú aj intenzívnu vyhľadávaciu a monitorovaciu terénnu sociálnu prácu. NR SR by mala tiež stanoviť kvóty prípadov na jedného zamestnanca ako aj prispôsobiť počty zamestnancov počtu prípadov, uvádza sa v správe.

Ďalším odporúčaním je, aby NR SR prehodnotila legislatívnu úpravu pozbavenia spôsobilosti na práva a právne úkony. V správe ombudsmanka konštatuje, že pri skúmaní dodržiavania základných práv a slobôd našla signály, ktoré naznačovali možné zneužívanie pozbavovania spôsobilosti na práva a právne úkony, a to aj zo strany orgánov verejnej správy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu