Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kaliňák ocenil spoluprácu pléna a vlády, Žitňanskú teší okresanie monopolu

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zákon o verejnom obstarávaní je reformná právna norma, ktorá zjednoduší a stransparentní verejné obstarávania a zabráni škandálom, aké sa objavili v minulosti. Po schválení novely to povedal jej navrhovateľ minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Ocenil spoluprácu vlády a parlamentu vrátane opozície. Dodal, že pri schvaľovaní prešli aj opozičné návrhy, ktoré zákon ešte vylepšili. "Tento zákon je výsledkom toho, ako si ja predstavujem spoluprácu na vládnej a parlamentnej úrovni," povedal v parlamente Kaliňák. Dodal, že právna norma umožní predovšetkým to, aby peniaze z rozpočtu a EÚ išli tam, kam majú. "K malým a stredným podnikateľom, aby vytvárali nové pracovné miesta. To je najdôležitejší impulz, ktorý by mal tento zákon priniesť," zdôraznil minister.

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská je rada, že cez jej pozmeňujúci návrh sa podarilo istým spôsobom okresať postavenie ministerstva vnútra v oblasti verejného obstarávania. "Teší ma, že sa podarilo obmedziť akoby monopol ministerstva vnútra na spoločné verejné obstarávania pre všetky ministerstvá. Podarilo sa presadiť, aby ministerstvá, pokiaľ prieskumom trhu zistia, že vedia nakúpiť lacnejšie, budú to môcť urobiť," povedala v parlamente po schválení novely.

Žitňanskú teší aj to, že vďaka pozmeňujúcemu návrhu SDKÚ-DS nebudú musieť uchádzači o nadlimitné zákazky preukazovať, že už dodali v inom obstarávaní zákazku v hodnote 300-násobne vyššej, než je samotné obstarávanie. "Podporí to súťaž," tvrdí opozičná poslankyňa. Žitňanská neopomenula ani proces prijímania zákona. Naďalej ho považuje za neštandardný. Pripomenula vyňaté body z novely, ktoré prešli v skrátenom konaní ako malá novela o verejnom obstarávaní, aj veľký počet pozmeňujúcich návrhov, ktoré prišli k veľkej novele.

Poslankyňa je presvedčená, že zákony takéhoto významu by nemali byť prijímané takýmto spôsobom. Podobný názor má aj poslanec NR SR a podpredseda KDH Ján Hudacký. Nazdáva sa, že minimálne dve tretiny poslancov parlamentu stále nevedia, o čom je zákon o verejnom obstarávaní. Môže za to podľa neho práve neštandardný spôsob prijímania zákona, teda aj veľký počet pozmeňujúcich návrhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu