Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nebudeme chudobným rozdávať potraviny s konským mäsom, tvrdí Jahnátek

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko nebude chudobným rozdávať potraviny, ktoré obsahujú konské mäso. V diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to povedal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).

Dodal, že ak o rozdávanie takéhoto tovaru prejaví záujem nejaká organizácia, je to ich rozhodnutie. "Štát ale nebude nič iniciovať," odpovedal na otázku svojho predchodcu Zsolta Simona (Most-Híd), či sa majú organizácie, ktoré budú chcieť takéto potraviny rozdávať, obrátiť na Nemecko a Francúzsko.
      
Minister zdôrazňuje potrebu kvalitných potravín, v čom sa so Simonom zhoduje. Jahnátek tiež volá po slovenských výrobkoch v obchodoch. Simon by chcel vedieť, ktoré výrobky v obchodoch sú skutočne slovenské. "Keď Rajo dokáže predávať svoje maslo vyrobené v Nemecku označené slovenským číselným kódom 858, tak je to kdesi choré. A to isté Slovakia Chips vyrobené v Česku," povedal Simon.
      
Jahnátek sa odvoláva na značku SK kvalita, ktorá, ako tvrdí, definuje slovenskú potravinu. SK kvalita podľa jeho slov hovorí, že minimálne 75 % surovín musí byť dopestovaných alebo dochovaných na Slovensku, technologické postupy musia byť prevedené na území SR, výnimkou je napríklad káva či čaj, ktoré sa na Slovensku nepestujú. "Keď sa nepražená káva z Brazílie bude pražiť u nás a bude sa tu sáčkovať, bude sa pokladať za slovenskú potravinu," vysvetlil Jahnátek. Simon tvrdí, že SK kvalita je dobrý produkt, ale celkom nestačí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu