Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaník s priestupkovým návrhom opäť neuspel, narazil na odpor Smeru

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) opäť stiahol z rokovania schôdze svoj návrh, aby za priestupky pykali už 14-ročné deti a aby za maloletých preberali pri priestupkoch zodpovednosť rodičia.

Nemá totiž podporu Smeru-SD, od ktorého úspech novely zákona o priestupkoch závisí. Kaník dodal, že je pripravený predložiť novelu na rokovanie ďalšej schôdze.

Poslanec chce vytvoriť čas "na ďalšie zváženie tohto postupu alebo predloženie vládneho návrhu, ktorý rieši túto problematiku". Kaník chcel, aby za priestupky pykali už 14-ročné deti, rovnako ako je to pri trestných činoch. V súčasnosti možno vyvodiť priestupkovú zodpovednosť voči osobe od 15 rokov. Maloletí pod touto vekovou hranicou sú podľa SDKÚ-DS nepostihnuteľní, pričom v mnohých prípadoch páchajú priestupky práve deti mladšie ako 15 rokov.

Zodpovednosť za maloleté dieťa za spáchanie priestupkov mal podľa novely prebrať rodič alebo iný jeho zákonný zástupca. "Opatrenie má riešiť aj prípady, v ktorých často maloleté, priestupkovo nezodpovedné deti, páchajú priestupky na popud rodičov či iných členov rodiny s vedomím, že tieto priestupky nebudú postihnuté," vysvetlili predkladatelia z SDKÚ-DS. V právnej norme tiež navrhovali, aby páchateľ, ktorý nemá peniaze na uhradenie škody na majetku, ktorú spôsobil, musel vykonať verejnoprospešné práce v rámci malých obecných prác.

Novela tiež počítala s tým, že ak si priestupca nesplní povinnosť vykonať verejnoprospešné práce, stanoví sa povinnosť správneho orgánu uložiť náhradnú lehotu na ich vykonanie, ktorá však musí začať plynúť najneskôr do 60 dní od uplynutí pôvodnej lehoty. Výška sankcie sa mala pritom dvojnásobne zvýšiť. Ak by priestupca verejnoprospešné práce nevykonal ani potom, sankcia sa mala zvýšiť trojnásobne. V prípade, že ani tak by si vinník povinnosť nesplnil, jeho konanie malo byť brané ako trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Za ten môže byť podľa trestného zákona potrestaný odňatím slobody na jeden až päť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu