Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SDKÚ: Nemajetných nemožno pokutovať, trestná zodpovednosť pre deti už od 14-ich!

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na Slovensku dnes podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) existuje faktická priestupková imunita, ktorú majú ľudia, čo poberajú sociálne dávky. Ako povedal Kaník dnes na tlačovej besede, ako od nemajetných nie je možné od nich vymáhať pokutu za priestupky, ani škody spôsobené ich konaním.

Preto sa podľa neho denne šíri drobná kriminalita, a to najmä tam, kde žijú početné skupiny ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky. SDKÚ-DS preto na schôdzu NR SR predkladá novelu priestupkového zákona. Podľa nej by bolo možné pokutu, alebo škodu odpracovať malými obecnými prácami. „Je tam aj trojstupňová lehota na odpracovanie trestu. Ak by ho ani na tretíkrát páchateľ nesplnil, spáchal by trestný čin,“ uviedol Kaník.

Podľa návrhu v priestupkovom zákone sa má zaviesť náhradné plnenie za finančnú sankciu, a to verejnoprospešné práce. Príslušný orgán určí vykonanie tejto práce a stanoví lehotu na jej vykonanie v troch stupňoch. Keď ani tretíkrát táto osoba nenastúpi na verejnoprospešné práce, stáva sa to trestným činom marenia výkonu súdneho rozhodnutia, čo sa už posudzuje podľa Trestného zákona. Zároveň SDKÚ-DS navrhuje znížiť hranicu zodpovednosti za priestupky na 14 rokov, čím zákon dáva do súladu so stavom, ktorý je v Trestnom zákone.

SDKÚ-DS chce novelou zaviesť aj prenesenie zodpovednosti za priestupky maloletých na ich rodičov. Rodičia budú môcť byť potrestaní verejnými prácami za priestupky svojich detí. „Bola by to pomoc pre učiteľov, ktorí sú bezradní, ak majú v triede nezvládnuteľných žiakov,“ uviedol Kaník.

SDKÚ-DS tiež navrhuje v novele Exekučného poriadku, aby aj dávky v hmotnej núdzi podliehali exekúcii. Podľa Kaníka totiž poberatelia týchto dávok sa vyhýbajú plateniu svojich záväzkov, ako je komunálny odpad, vodné, stočné. SDKÚ-DS preto navrhuje exekvovať tretinu dávky. Podľa neho takúto cestu zaviedli napríklad v Českej republike. Modrí chcú tiež stanoviť, že odmena exekútora môže byť maximálne vo výške dlžnej čiastky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu