Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaník varuje: Ficova vláda ide prestrieť červený koberec pre podvodníkov

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica ide podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) prestrieť červený koberec pre podvodníkov. Reagoval tak na návrh vlády zrušiť povinnosť pre nezamestnaných, aby sa raz mesačne hlásili na úrade práce.

„Ako inak znemožníme dvojitý život nezamestnaným, ako tým, že musia chodiť na úrad práce,“ povedal v rozprave k novele zákona o službách zamestnanosti. Práve pravidelná komunikácia s úradom práce podľa Kaníka sťažuje prácu nezamestnaného v zahraničí.

Čím dlhšie je nezamestnaný v evidencii, tým by mal byť jeho kontakt s úradom práce podľa Kaníka intenzívnejší. Vytvorila by sa tak podľa neho bariéra pre tzv. čiernu prácu. Zrušenie povinných návštev na úradoch práce raz mesačne bude podľa Kaníka „rajská záhrada pre podvodníkov“. Pripomenul, že počas jeho ministrovania navštevovali dlhodobo nezamestnaní úrad práce zo zákona ešte častejšie ako raz za mesiac.

Minister práce Ján Richter v záverečnom vystúpení kritiku opozičných poslancov odmietol. „Aktívna politika trhu práce a realizácia jednotlivých nástrojov nemôže mať politický rozmer,“ povedal. Zmeny v službách zamestnanosti majú podľa neho prispieť k efektívnejšiemu a adresnejšiemu poskytovaniu príspevkov pre nezamestnaných, ako aj zamedziť ich zneužívaniu. Pripustil, že v prípade potreby sa bude zákon o službách zamestnanosti opäť meniť.

Nezamestnaní podľa vládneho návrhu novely zákona nebudú musieť navštevovať úrad práce a sociálnych vecí raz mesačne. Podľa rezortu práce by to malo viesť k zefektívneniu práce s nezamestnanými a k zlepšeniu spolupráce so zamestnávateľmi. Návštevy nezamestnaných na úrade za účelom preukazovania hľadania si zamestnania má určovať samotný úrad práce. Pre zefektívnenie práce s nezamestnanými sa má stanoviť, aby si formu kontaktu dohodol nezamestnaný s úradom práce (napríklad telefonicky, e-mailom či esemeskou). Nezamestnaný má byť k dispozícii úradu práce do troch pracovných dní od doručenia vyzvania úradom. Nezamestnaný bude tiež povinný doručiť úradu práce vyjadrenie zamestnávateľa o jeho prijatí alebo neprijatí do zamestnania.

Krátko pred 19:00 predsedajúca schôdze Renáta Zmajkovičová prerušila rokovanie 14. schôdze. Poslanci budú v rokovaní pokračovať v piatok od 09:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu