Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podľa Kaníka by mali byť za priestupky maloletých zodpovední rodičia

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zodpovednosť za priestupky maloletých by mali niesť ich rodičia alebo zákonní zástupcovia. V novele zákona o priestupkoch to navrhuje poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Právnou normou sa bude parlament zaoberať na najbližšom rokovaní, ktoré sa začína 29. januára. Cieľom právnej normy je podľa Kaníka zmierniť súčasný stav akejsi osobitnej priestupkovej imunity určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá má širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky. Nové opatrenie tak má riešiť aj prípady, kedy často maloleté, priestupkovo nezodpovedné deti, páchajú priestupky na popud rodičov či iných členov rodiny s vedomím, že nebudú postihnuté. "Výrazný pomer priestupkov páchaných maloletými potvrdzujú aj štatistiky vedené v jednotlivých regiónoch najmä východného Slovenska, pričom tento pomer nebezpečne rastie v prospech maloletých páchateľov," argumentuje Kaník.

V novele zároveň navrhuje, aby sa súčasná hranica, kedy vzniká páchateľovi priestupková zodpovednosť, znížila z veku pätnásť rokov na štrnásť, rovnako ako je to v prípade trestnoprávnej zodpovednosti. "V praxi totiž nie sú zriedkavé prípady, práve naopak, keď sa protiprávneho konania dopustí osoba, voči ktorej pre nízky vek nie je možné vyvodiť priestupkovú zodpovednosť. Znížením tejto vekovej hranice sa výrazne zúži skupina nepostihnuteľných maloletých priestupcov," myslí si opozičný poslanec.

Novela tiež rieši situáciu, keď páchateľ priestupku, ktorý nemá peniaze na náhradu spôsobenej škody, ostáva nepostihnutý. Náhradnou sankciou má byť povinnosť vykonať verejnoprospešné práce v rámci malých obecných prác. Ak si páchateľ túto povinnosť nesplní, správny orgán mu uloží náhradnú lehotu na ich vykonanie, ktorá však musí začať plynúť najneskôr do 60 dní od uplynutí pôvodnej lehoty. Výška sankcie sa však dvojnásobne zvýši.

Ak by páchateľ ignoroval aj náhradnú lehotu, správny orgán mu dá tretiu, pričom výška pôvodnej sankcie sa zvýši trojnásobne. Ignorovanie aj tejto povinnosti by už bolo trestným činom marenia výkonu úradného rozhodnutia, za ktorý hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Kaník verí, že takéto sankcie budú motivovať páchateľov priestupkov k tomu, aby sa plneniu povinností podrobili.

Kaník už skôr povedal, že jeho návrh nie je ideologickou, ale čisto praktickou záležitosťou. "Dovtedy ho budem predkladať, kým vláda nepredloží svoje riešenie alebo kým sa nedohodneme na jeho podpore. Budem ho predkladať opakovane donekonečna," avizoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu