Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mečiar: Vládne dokumenty som osem rokov ukrýval v senníku!

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Trojnásobný slovenský premiér Vladimír Mečiar ukrýval vládne dokumenty osem rokov zapečatené v senníku u súkromnej osoby. Povedal to v rozhovore na margo prípravy svojich pamätí.

"Ja som bol naučený na to, že mi každú chvíľu prišiel niekto niečo domov zhabať," vysvetlil, prečo dokumenty ukrýval. "Osem rokov boli zapečatené, aby sa tam nedostala voda. Keď som potom zistil, že je to už lepšie, tak som si ich zobral," dodal.

Dnes mu slúžia ako podklady pri príprave pamätí, z ktorých časť chce vydať hneď, ako budú dokončené a druhá časť by ostala v trezore, zverejnená by bola až po jeho smrti. "Niektoré časti sú publikovateľné okamžite, sú časti, ktoré budú publikované až po mne," povedal Mečiar. "Pracuje sa na jedenástich dieloch. Každý mesiac sa rodí dvesto až tristo strán podkladov. Z týchto podkladov sa bude robiť výber a môžem vám povedať, že to je strašná robota," poznamenal Mečiar, podľa ktorého sa na Slovensku šíria historické mýty a nepravdy o obdobiach jeho vlád.

"Tým, že sa bude uvádzať historická pravda o osobách a udalostiach, ako som ju vnímal a aká je v dokumentoch, bude to veľmi nepríjemné. Dohodli sme sa s českou stranou, že teraz nebudem publikovať nahrávky z rozhovorov, kde má česká strana maličkú časť a ja všetky okrem prvého rokovania," poznamenal. Práve okolo rozdelenia Československa sa podľa Mečiara množia rôzne dezinterpretácie, od neho však slovenskí historici doteraz nežiadali nič. "Skôr sa množia pozvania na prednášky do zahraničia, posledné boli z Číny a Turecka," dodal Mečiar.

Zároveň poznamenal, že Slovensko sa podľa neho nevyvíja dobrým smerom a stále zvažuje alternatívu, že by sa zapojil aj do aktuálnej politiky. "Mám dať ešte raz návrh a ponuku na spoluprácu, alebo už sa na to vykašľať a povedať si, že čo si ľudia vybrali, nech si teda užijú? Toto sa vo mne bije," zdôraznil trojnásobný expremiér. Dodal, že v súvislosti s týmto jeho vnútorným bojom sa vyvíja aj situácia v ĽS-HZDS.

"Z médií som sa stiahol, nemá to význam. Na všetko, čo poviem, je tridsať protinázorov, síce hlúpych, ale je to kvantita. Takisto zvaľovanie zodpovednosti za chyby všetkých vlád na mňa, mi pripadá hlúpe, lebo ak nepoznáte príčinu, neodstránite následok. A Slovensko musí ísť inou cestou," podčiarkol Mečiar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu