Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kováč sa musí ospravedlniť Lexovi: Nesmie ho obviniť ani pravdivo

Michal Kováč
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý prezident Michal Kováč sa musí ospravedlniť bývalému šéfovi SIS Ivanovi Lexovi.

„Ospravedlňujem sa vám týmto listom za výroky, ktorými som urážal a kriminalizoval vašu osobu,“ musí podľa právoplatného rozsudku napísať Michal Kováč niekdajšiemu šéfovi SIS Lexovi a zaplatiť mu 3 319 eur. V júni tohto roka tak rozhodol Krajský súd v Bratislave. Ústavný súd v utorok odmietol Kováčovu sťažnosť proti verdiktu ako „neprípustnú“. Píše o tom denník SME.

„Počujem to od vás prvýkrát. S pojmom neprípustnej sťažnosti sa v prípade Ústavného súdu stretávam prvýkrát,“ reagoval pre SME Kováč (82). Noviny pripomínajú, že Kováč ešte ako prezident povedal, že za únosom jeho syna bola SIS a nemohla to urobiť bez vedomia svojho riaditeľa Lexu. Prípad nikdy pre amnestie Vladimíra Mečiara nevyšetrili.

Denník upozorňuje, že bývalý prezident podľa súdu nesmie Lexu viniť z únosu svojho syna, ani keby to bola pravda. „Aj v prípade, že by tvrdenia odporcu (Kováča st.) boli preukázané ako pravdivé, odporca v čase vyhlásenia výrokov nebol oprávnený podsúvať verejnosti skutkové tvrdenia, ktoré navrhovateľa (Lexu) s trestnou a nepreukázanou činnosťou spájali,“ stojí v rozsudku krajského súdu.

Súdny spor trvá už 16 rokov. Kováč sa podľa denníka neospravedlní a brániť sa chce v Štrasburgu. „Obrátim sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Stále trvám na tom, čo som povedal, nič nemením,“ povedal Kováč. Lexov advokát Ľubomír Hlbočan sa odmietol vyjadriť. Povedal len, že „treba rešpektovať rozhodnutia nezávislých súdov“. Kováč na Ústavnom súde namietal porušenie základného práva na slobodu prejavu a práva na spravodlivé súdne konanie, pripomínajú noviny.

Ospravedlnenie Kováčovi prikázal senát krajského súdu, ktorý tvorili sudkyne Valéria Kleinová, Alexandra Hanusová a Blanka Podmajerská. Pred súdom sa Kováč bránil tým, že len hovoril svoj názor na únos. Kováč podľa súdu znížil Lexovu česť, dôstojnosť a vážnosť v spoločnosti a potvrdil mu tak odškodné vyše tritisíc eur, Lexa pôvodne žiadal desaťnásobok, píše SME. Ďalších 333 eur sú súdne trovy.

Lexa podal žalobu v roku 1996, keď riadil SIS a Kováč bol prezidentom. Okrem iného ho zažaloval za výrok, že „pracovníci SIS a jej technika sa podieľali na zavlečení môjho syna do Rakúska, pričom bez vedomia riaditeľa tajnej služby by sa takáto akcia nemohla uskutočniť“. Kováč súdu podľa SME tiež vyčíta, že ignoroval vyšetrovacie spisy týkajúce sa zavlečenia jeho syna. Únosom sa vôbec nezaoberal. Vyšetreniu prípadu zabránili amnestie Vladimíra Mečiara. Ako dodáva denník, v parlamente už bolo niekoľko návrhov na ich zrušenie, naposledy za vlády Ivety Radičovej. Návrh neprešiel pre neochotu Smeru Roberta Fica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu