Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Alkohol cyklistom neprešiel: Smeráci ho nepustili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cyklistom naďalej zostáva nulová tolerancia na alkohol. Poslanci Smeru-SD dnes odmietli novelu zákona o cestnej premávke, ktorou poslanci Mosta-Híd chceli povoliť cyklistom 0,5 promile alkoholu v krvi. Parlament najprv nepodporil pozmeňujúci návrh predkladateľa Andreja Hrnčiara, ktorý navrhol znížiť povolenú hranicu z 0,5 na 0,3 promile.

Návrh už skôr odmietol brannobezpečnostný výbor parlamentu. „Je to zbytočné pokušenie pre cyklistov ako účastníkov cestnej premávky. Tento zákon nepomôže znížiť počet smrteľných dopravných nehôd. Je to zlý návrh,“ argumentoval predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD). Pripomenul, že počet nehôd cyklistov v posledných rokoch rastie. Podľa rezortu vnútra sa v rokoch 2010 až 2012 znížil počet dopravných nehôd s následkami na životoch a zdraví chodcov a motocyklistov a naopak, takmer o 50 % narástol počet dopravných nehôd s následkami na živote a zdraví cyklistov.

Návrh Mosta-Híd dlhodobo odmietal aj rezort vnútra. Podľa ministerstva stanoviská Slovenskej komory lekárov, Slovenskej komory psychológov, Centra pre liečbu drogových závislostí a Asociácie dopravných psychológov SR, ktoré si vyžiadalo, poukazujú na negatívny vplyv alkoholu už v malom množstve na pohybovú koordináciu, rozsah pozornosti, na zúženie periférneho vnímania, schopnosť spracúvať podnety, a tým na celkovú schopnosť viesť bicykel. Z ich stanovísk je podľa rezortu zrejmé, že neodporúčajú ustanoviť v zákone možnosť požiť také množstvo alkoholu cyklistom, ktoré by bolo vyššie ako 0,3 promile, resp. 0,14 mg/l.

Policajný zbor na základe stanovísk Najvyššieho súdu SR a Generálnej prokuratúry SR vyhodnocuje pri kontrolách hladinu alkoholu do 0,3 promile, resp. 0,14 mg/l alkoholu v krvi ako negatívny výsledok vyšetrenia na zistenie alkoholu u vodičov vozidiel, teda aj u cyklistov, čo je v súlade aj s názorom Slovenskej súdnolekárskej spoločnosti, ktorá považuje hladinu alkoholu v krvi do 0,21 promile za bezvýznamnú. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu