Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič žiada úplný zákaz herných automatov na Slovensku

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder OĽaNO Igor Matovič žiada úplný zákaz herných automatov. "Ústavný zákon o zrušení tohto typu hazardu na Slovensku," adresoval svoju požiadavku poslancom pri debate o zmenách v hazardných hrách na záver tretieho rokovacieho dňa ôsmej parlamentnej schôdze.

Matovič aj jeho kolegovia z OĽaNO by boli na odvetu ochotní podporiť zvýšenie akejkoľvek dane na vykompenzovanie výpadku v štátnom rozpočte. Tento návrh predniesol pre stav v obci Lomnička, kde svoje peniaze raz mesačne prehrávajú ľudia v deň prideľovania sociálnych dávok.

"Chceme to zakázať všetkým, lebo je s tým problém v Lomničke alebo v iných osadách?," spýtal sa ho šéf SaS Richard Sulík. Neopodstatnenosť návrhu prezentoval na príklade, keď človeka zraní škridla padajúca zo strechy. "Potom budeme chodiť všetci so zabandážovanými hlavami," polemizoval.

"Neviem, či sú dobré príklady zo sveta, keď bola zavedená prohibícia na akékoľvek činnosti," podotkol predkladateľ novely zákona minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Dodal, že väčšina spoločnosti sa zatiaľ nedohodla na tom, ktoré ľudské správanie je škodlivé a treba ho zakázať. Šéf obyčajných ľudí okrem návrhu na zrušenie herných automatov kritizoval zmenu legislatívy v oblasti zákazu tohto typu hry. V súčasnosti totiž stačí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) obce. Po novom sa už k VZN bude musieť vykonať aj referendum, pričom to je platné pri účasti nad 50 %.

"Dáme ľudom možnosť, ale vieme, že minimálne v mestách 50 % ľudí nepríde. Bohužiaľ, to bude realita, stačí sa pozrieť na účasť v komunálnych voľbách," vysvetlil námietku Matovič s tým, že účasť vo väčších mestách nepresiahla 40 %. Podľa neho sa tak práve mestá stanú miestom hazardu, ktorý rozvracia rodiny.

"Rezort financií neinicioval túto zmenu, ale Generálna prokuratúra," objasnil Kažimír. Dôvodom bola podľa jeho slov protiústavnosť ustanovení. Miestne referendum považuje zo dobrú cestu. Ako vysvetlil Matovičovi, je totiž najvyššou formou demokracie a reflektuje názory ľudí.

Poslanci NR SR sa do lavíc vrátia v piatok (19. 10.) ráno, keď budú hovoriť o novele zákona o odpadoch. Parlament o nej rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, keďže musí konať rýchlo. Slovensko si totiž doteraz nesplnilo povinnosť transponovať európsku smernicu týkajúcu sa nakladania s odpadom. Malo tak urobiť už do konca roku 2010, teraz SR hrozí pokuta od Európskej komisie 17.000 eur denne. Napraviť tento stav má práve táto novela.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu